<
>

Reservebeurt Ronaldo heeft bevrijdende werking op Portugal

ANP Foto

Het passeren van sterspeler Cristiano Ronaldo bleek een bevrijdende werking te hebben op het Portugese elftal van Fernando Santos. Gonçalo Ramos was zijn vervanger en dat deed hij naar behoren, want de aanvaller werd de eerste speler dit wereldkampioenschap die in staat bleek een hattrick te maken. Zwitserland was er wel, maar stond er bij en keek er naar. De 6-1 uitslag zei alles over de krachtsverhoudingen op het veld. Portugal kan zich opmaken voor een kwartfinale tegen Marokko.

"'Je hebt zo’n fucking haast om me naar de kant te halen, fuck." In het Nederlands elf, in het Portugees tien woorden. Het is de zin die Cristiano Ronaldo een basisplaats kost in de achtste finale van het wereldkampioenschap tegen Zwitserland. De sterspeler zonder club foeterde de Portugese bondscoach Fernando Santos voor het oog van alle camera's in de wereld zichtbaar uit toen de trainer de aanvaller naar de kant haalde na 65 minuten voetbal tegen Zuid-Korea. De 194-voudig international kreeg daardoor niet alleen de bondscoach, maar ook de publieke Portugese opinie tegen zich. Zeventig procent van de Portugezen wilde Ronaldo liever op de bank dan op het veld zien.

En dus moest er wat veranderen bij de Portugezen, maar Santos had een nieuwe verrassing in petto. Niet Rafael Leão van AC Milan, maar Gonçalo Ramos van Benfica was de vervanger van de recordinternational voorin. En dat was niet de enige onverwachte naam: João Cancelo en Ruben Neves begonnen eveneens op de bank bij de Portugezen. Raphaël Guerreiro en William Carvalho waren hun vervangers als linksachter en meest verdedigende middenvelder. Dat Santos in de achtste finale nog altijd zoekende is naar zijn beste elf moge duidelijk zijn. Elke WK-wedstrijd begon hij met een paar wijzigingen, al dan niet gedwongen door blessures.

Zwitserland had zijn Verano terug onder de lat. Yann Sommer speelde de eerste twee WK-wedstrijden, maar moest de derde tegen Servië laten schieten vanwege een griepje. Rechtsachterin kreeg Edimilson Fernandes van Mainz 05 de voorkeur boven Silvan Widmer. Niet echt wijzigingen waar het Zwitserse parlement Kamervragen over zou stellen. Dat in tegenstelling tot de keuze voor Ramos, want Ronaldo passeren kan twee dingen betekenen. Of het wegzetten van de ster zou het puzzelstukje zijn waardoor de ploeg beter zou fungeren óf zonder het cement van de ploeg valt Portugal als een huis van kaarten ineen.

Mét Ronaldo werd Portugal eens vierde op een wereldkampioenschap. Het beste resultaat sinds 1966, toen het Portugal van Eusébio derde werd. Over de Pantera Negra hoor je nooit een negatief woord. Hoe anders is dat als je sterspeler bent in de moderne tijd. Ronaldo heeft zijn hele carrière al op moeten boksen tegen kritische geluiden, maar uiteindelijk liet hij zijn voeten spreken omdat coaches steevast het vertrouwen in hem hielden. Tot 2022, toen eerst Erik ten Hag hem langs de kant zette en uiteindelijk ook Santos.

Een winnende trainer heeft altijd gelijk. En Os Navegadores lieten Santos in ieder geval weten het ook zonder Ronaldo te kunnen. De wedstrijd kibbelde in het eerste kwartier een beetje voort en toen kwam de bal voor de voeten van Ramos terecht. De Benfica-aanvaller kreeg de bal aangespeeld van João Félix, draaide weg van Schär en schoot verwoestend hard raak in de korte hoek. Dat vanuit een positie waar Sommer normaal gesproken altijd een antwoord moet hebben, maar nu hoorde de keeper de bal van de vervanger van Ronaldo enkel suizen.

Zwitserland, dat tegen Brazilië nog oogde als een gesloten defensie, kon er maar weinig tegenover brengen. Toen Xherdan Shaqiri met een wanhoopspoging van afstand Diogo Costa voor het eerst testte, sprak zijn gezicht boekdelen. Portugal voetbalde bevrijd verder. Op het middenveld speelden Otávio, Bruno Fernandes en Bernardo Silva elkaar makkelijk de bal toe zonder dat er een Zwitsers been ook maar in de buurt van de bal kwam. Na 33 minuten breidden de Portugezen hun marge uit. Een hoekschop van Bruno Fernandes belandde rond het vijfmetergebied van Sommer, maar daar kwam de bijna 40-jarige Pepe aangevlogen als een professionele hoogspringer. De verdediger van FC Porto zette zijn hoofd tegen de bal en liet er nooit enige twijfel over bestaan of dat een doelpunt zou worden. Pepe passeert daarmee zijn goede vriend Ronaldo als op één-na-oudste doelpuntenmaker op een WK. Roger Milla is nog altijd de oudste.

Nog voor rust had het 3-0 kunnen en misschien wel moeten staan, ware het niet dat Sommer met zijn teen redding bracht toen Ramos één-op-één met hem kwam te staan. Die derde treffer kwam vrij snel na rust. Diogo Dalot passeerde Rodriguez aan de rechterflank en gaf de bal over de grond voor. Ramos hoefde enkel zijn voet tegen de bal te zetten om Sommer voor de tweede keer in 35 minuten te verschalken: 3-0. Vier minuten later volgde de definitieve genadeklap. Na een weergaloze actie van Bernardo Silva kreeg Ramos de bal bij de opkomende linksachter Raphaël Guerreiro. De verdediger van Borussia Dortmund aarzelde geen seconde en schoot de bal met een vlammend schot achter Sommer: 4-0.

Zwitserland had op dat moment niets meer in te brengen. Toch kwam er een doelpunt om een complete afgang te voorkomen. Een hoekschop van de Zwitsers werd onbedoeld verlengd door een Portugees hoofd, waarna de bal voor de voeten kwam van Manchester City-verdediger Manuel Akanji: 4-1. Een doekje voor het bloeden. Meer kan de treffer niet worden genoemd.

Het wereldkampioenschap kende nog geen hattrickheld. Tot nu toe slaagden 48 spelers er in een hattrick te maken op een wereldkampioenschap. De laatste was Harry Kane in Rusland in de wedstrijd tegen Panama. Ronaldo maakte datzelfde WK een hattrick tegen Spanje. Na 66 minuten was het opnieuw Felix die Ramos oog-in-oog bracht met Sommer. Nu hoefde de speler van Benfica zich niet optimaal in te zetten om te scoren, maar deed hij dit met verve. Met een subtiele voetbeweging stiftte hij de bal over het Zwitserse been van Sommer heen: 5-1.

70 minuten waren gespeeld en op dat moment ging het publiek in het Lusail Iconic Stadium staan. Niet alleen voor de 21-jaar jonge Portugees, ook voor de man van 16 jaar ouder die er voor hem in kwam: Cristiano Ronaldo. Het publiek in het Midden-Oosten kan de 5-voudig Speler van de Wereld in ieder geval nog wel waarderen. Niet geheel toevallig staat de ster dan ook in de belangstelling een club uit het buurland Saoedi-Arabië. Onder luid applaus betrad de transfervrije speler de arena. Niet lang had hij nodig om een doelpunt te maken, ware het niet dat hij in buitenspelpositie stond.

Niet Ronaldo, wel de andere invaller scoorde. Rafael Leão kwam een paar minuten voor het einde van het duel binnen de lijnen en verzorgde in die paar speelminuten een nieuwe parel van een treffer. De Milan-spits kreeg de bal aan de linkerflank, dartelde naar binnen en verschalkte Sommer met een schot dat heel abrupt naar beneden daalde: 6-1. Zwisterland werd afgedroogd, Portugal voegt zich bij het groepje serieuze kanshebbers op mondiaal goud.