<
>
2020 Olympisch Toernooi Vrouwen, Groepsfase
  • Barbra Banda (19', 82', 83')
  • Vivianne Miedema (9', 15', 29', 59')
  • Lieke Martens (14', 38')
  • Shanice van de Sanden (44')
  • Jill Roord (64')
  • Lineth Beerensteyn (75')
  • Victoria Pelova (80')

Oranjevrouwen winnen met 10-3 (!) bij start Spelen

Voor het Nederlands vrouwenelftal is het Olympische voetbaltoernooi officieel begonnen. En hoe! In de eerste wedstrijd van de Nederlandse voetbalsters ooit op de Spelen werd een monsterscore behaald tegen Zambia: 10-3.

Miedema on fire
De meeste doelpunten kwamen op naam van wie anders dan Vivianne Miedema. Zij prikte er vier in en deed zo meteen al een serieuze gooi naar de 'eretitel' topscorer. De andere Oranje-goals kwamen op naam van FC Barcelona-ster Lieke Martens (2), Shanice van de Sanden, Jill Roord, Lineth Beerensteyn en Victoria Pelova.

Jacht op medaille geopend
De Oranjevrouwen gaan op hun eerste Spelen voor een medaille. In Zambia, de Afrikaanse vertegenwoordiger in het voetbaltoernooi voor vrouwen, troffen ze een ideale tegenstander om aan het vertrouwen te werken. Een goede graadmeter voor de rest van het toernooi was het echter niet. De nummer 104 van de wereldranglijst gaf zoveel ruimte weg en maakte achterin zoveel fouten, dat Oranje bij rust al met 6-1 voor stond. De grootste zege ooit, 13-1 tegen Macedonië in 2009, bleef buiten bereik.

Van de Sanden terug
Ook de naam van Shanice van de Sanden verscheen dus op het scorebord. Zij verving 188-voudig recordinternational Sherida Spitse, die maandag op de training geblesseerd raakte aan haar knie en de Spelen daardoor moet missen. Jill Roord zakte in de 4-3-3-formatie van Wiegman daardoor een plekje naar achteren.

Banda verzacht pijn Zambia
Een al met al zeer pijnlijke openingswedstrijd dus voor Zambia. Toch werd die pijn enigszins verzacht door Barbra Banda. Drie keer maar liefst wist zij PSV-keeper Sari van Veenendaal te passeren.

Nu wacht Brazilië
De Oranjevrouwen krijgen naar verwachting zaterdag aanzienlijk meer tegenstand van Brazilië, dat het toernooi ook begon met een klinkende zege, op China (5-0). Het land dat als eerste eindigt in groep F, gaat het in de kwartfinales opnemen tegen de nummer 2 van groep G. In die poule begonnen de Verenigde Staten, de favoriet voor het goud, met een verrassende nederlaag tegen Zweden (0-3).