<
>

Afgang Amerikaanse voetbalsters, Brazilië houdt huis

Pro Shots

De Amerikaanse voetbalvrouwen begonnen schandalig slecht aan de Olympische Spelen. De Amerikanen, die sinds 2004 drie keer goud pakten op de Spelen, verloren hun eerste groepswedstrijd tegen Zweden met 3-0. De WK-finale kan daardoor in de volgende ronde al tot stand komen met Amerika-Oranje.

Häcken-speelster Stina Blackstenius opende na 25 minuten de score voor Zweden op aangeven van Real Madrid-vleugelaanvalster Sofia Jakobsson. In de rust besloot Vlatko Andonovski, bondscoach van Amerika, om aanvalsters Alex Morgan en Tobin Heath naar de kant te halen om zo een schokeffect te creëren, maar dat haalde weinig uit. Ook na rust speelde Zweden beter dan de topfavoriet voor de olympische titel. Tien minuten na rust was het opnieuw Blackstenius die keepster Alyssa Naeher wist te verschalken.

Het inbrengen van Megan Rapinoe bracht vervolgens ook niet het gewenste effect. Zweden bleef makkelijk op de been, gaf bijna niks weg en was zelf in staat om veel in de buurt van Naeher te komen. In de 72ste minuut leidde dat tot de 3-0 van Juventus-middenveldster Lina Hurtig, die een pass van Bayern-verdedigster Hanna Glas tegen de touwen schoot. Bij de Spelen van Rio 2016 werden de Amerikaanse vrouwen in de kwartfinales via strafschoppen uitgeschakeld door Zweden. Als Amerika tweede wordt in de poule en Oranje eerste dan ontmoeten beide ploegen elkaar al in de volgende ronde.

Brazilië houdt huis
In de groep van de Oranjevrouwen heeft Brazilië laten zien dat er rekening gehouden mag worden met de Zuid-Amerikaanse voetbalsters. China werd met 0-5 aan de kant gezet, mede door twee doelpunten van de 35-jarige Marta, die 6 keer werd verkozen tot speelster van de wereld.

Na acht minuten kwamen de Brazilianen op voorsprong nadat China een bal niet goed weg kreeg gewerkt in de zestien en Marta binnen kon schieten. Debinha zorgde in de 22ste minuut voor een verdubbeling van de score nadat de Chinese doelvrouw Peng Shimeng een bal niet kon klemmen: 0-2. Na rust waren het opnieuw Marta, Andressa uit een penalty en Beatriz die zorgden voor de einduitslag.

Britten verslaan Chili
Op de vroege ochtend was het Groot-Brittannië dat het olympisch bal mocht openen in het vrouwenvoetbal. Tegenstander Chili ging met 2-0 de boot in tegen de Britten. Na elf minuten leek Manchester City-aanvalster Ellen White de score te openen, maar de VAR constateerde buitenspel bij de Britten. Zes minuten later was het alsnog White die het eerste olympische doelpunt in Japan maakte door van dichtbij raak te schieten. In de 72ste minuut was het dezelfde White die zorgde voor de einduitslag.

Japan houdt Canada op gelijke hoogte
Thuisland Japan is de Spelen begonnen met een 1-1 tegen Canada. De Japanse vrouwen kwamen al vroeg op achterstand toen wereldrecordhouder Cristine Sinclair de ban al na zes minuten brak door een eigen rebound binnen te schieten. Het thuisland had maar weinig de bal, maar bleek in uitvallen wel gevaarlijk. In de 53ste minuut kreeg Japan een penalty, maar invaller Mina Tanaka had het vizier niet op scherp. Mana Iwabuchi van Aston Villa had dat in de 84ste minuut wel en bezorgde het thuisland een punt.

Australië verslaat buurvrouw
De Australische dames wonnen hun eerste wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland. Tameka Yallop opende na 20 minuten de score op aangeven van Chelsea-speelster Samantha Kerr. 13 minuten later was Kerr zelf de doelpuntenmaker nadat Stephanie Catley van Arsenal de beslissende pass gaf. In de 91ste minuut deed Nieuw-Zeeland wat terug via Gabi Rennie, maar dichterbij kwam het land niet.