<
>

Oranjevrouwen openen jacht op medaille met Van de Sanden in de basis

Pro Shots

Bondscoach Sarina Wiegman start om 13:00 uur met Shanice van de Sanden in de basis tegen Zambia, de eerste groepswedstrijd van het Nederlands vrouwenelftal op het Olympische voetbaltoernooi. Van de Sanden vervangt 188-voudig international Sherida Spitse, die maandag op de training geblesseerd raakte aan haar knie en de Spelen daardoor moet missen. Jill Roord zakt daardoor een plekje naar achteren.

In stijl afscheid nemen
De voetbalsters, die al twee weken in Japan zijn om zich voor te bereiden, gaan voor een medaille. Na winst van het EK 2017 en zilver op het WK 2019 wil Wiegman op de Spelen in stijl afscheid nemen. De 51-jarige bondscoach, al twee keer uitgeroepen tot beste coach ter wereld van een vrouwenteam, gaat na de Spelen in Engeland aan de slag.

De Oranjevrouwen spelen zaterdag hun tweede groepswedstrijd tegen Braziliรซ. Drie dagen later wacht China. De nummers 1 en 2 van de drie groepen gaan door naar de kwartfinales, samen met de twee beste nummers 3.

Van Dongen en Janssen op de backs
Tegen Zambia zijn Merel van Dongen en Dominique Janssen de backs. Dat gaat ten koste van Sisca Folkertsma, die de afgelopen weken als rechtsback fungeerde. De linksbenige Janssen verhuist van de linker naar de rechterflank.

Jackie Groenen lijkt op het middenveld op de plek van Spitse te spelen, met voor haar Roord en Daniรซlle van de Donk in een 4-3-3-formatie.

Opstelling: Van Veenendaal; Janssen, Van der Gragt, Nouwen, Van Dongen; Groenen, Roord, Van de Donk; Van de Sanden, Miedema, Martens.