Het spectaculaire seizoen van dribbelkoning Sinisterra waarmee hij de duurste Feyenoorder ooit werd
Luis Sinisterra is vandaag officieel gepresenteerd bij Leeds United. Leeds United betaalt naar verluidt 25 miljoen euro voor de Colombiaan, die als mogelijke opvolger van de door topclubs begeerde Raphinha moet dienen. De club met drie Engelse landstitels in de prijzenkast, haalt met de 23-jarige linksbuiten een van de absolute smaakmakers van het elftal van Arne Slot.
Het seizoen 21/22 is met recht het beste jaar van Luis Sinisterra. In het swingende elftal van nieuwe trainer Arne Slot komt de Colombiaan volledig tot zijn recht. Vorig jaar miste Dick Advocaat de linksbuiten dertien wedstrijden vanwege een kruisbandblessure uit het seizoen daarvoor. Na zijn rentree laat Sinisterra zien van een ander soort klasse te zijn dan de gemiddelde Eredivisiespeler, maar zijn échte doorbraak is afgelopen seizoen. Onder de vleugels van Slot groeit de vijfvoudig Colombiaans international uit tot de beste versie van zichzelf. Met ruimte voor creativiteit, aanvallend spel en een flink aantal meters naar voren op het veld bewees Sinisterra waarom hij een van de beste buitenspelers op de Nederlandse velden is. Ook daarbuiten, waar het clubs uit topcompetities toch voornamelijk om gaat, was hij samen met topscorer Cyriel Dessers dé blikvanger.
Met elf goals en zeven assists in 18 Conference League-duels is hij gemiddeld iedere wedstrijd betrokken bij een doelpunt. Met de kwalificatiewedstrijden erbij is Sinisterra topscorer en assistenkoning in Europa voor de Rotterdammers. Niet alleen qua productiviteit was hij een van de belangrijkste schakels in het Europese succes, ook qua creativiteit en dreiging torende Sinisterra ver boven de rest uit. Niet alleen zijn opvallende prestaties in het derde Europese toernooi, heeft tot interesse geleid van diverse clubs. In combinatie met zijn uitstekende prestaties in Nederland heeft Leeds United hem de duurst uitgaande transfer ooit uit de clubhistorie van Feyenoord gemaakt. Dé absolute dribbelkoning
Met speels gemak hield Sinisterra de bal bij zich. De inmiddels ex-Feyenoorder ging afgelopen seizoen de meeste dribbels aan van iedereen uit de Eredivisie. Eentje meer dan AZ-aanwinst Jens Odgaard (165), die dus wél in Nederland actief blijft. Mats Seuntjens (151), de eveneens getransfereerde Ragnar Oratmangoen (146), Quinten Timber en Cody Gakpo (beiden 139) maken het rijtje compleet. Een dribbel aangaan is één, maar die succesvol afronden is het tweede. In beide gevallen is de linksbuiten de onbetwiste leider. Hij is de enige met meer dan honderd geslaagde dribbelacties afgelopen seizoen. Daarmee staat hij een straatlengte voor op de gedeeld nummer twee.
Met 107 voltooide dribbels uit 166 pogingen noteert hij het op één na hoogste percentage. Alleen collega-buitenspeler en tevens teamgenoot Reiss Nelson- veertig dribbels, waarvan 28 succesvol- heeft een hoger percentage geslaagde dribbels (70%) voor spelers die méér dan twintig wedstrijden in de Eredivisie in actie kwam.
Wat levert al dat pingelen daadwerkelijk op? Heel veel, zo blijkt uit de data. Uit 31 carries volgde een schot. Een carry is een dribbel waarbij minstens vijf meter moet worden afgelegd, zonder dat daar perse een tegenstander voor moet worden gepasseerd. Karlsson, Tavsan, Odgaard, Gakpo en Openda kwamen in de Eredivisie tot een hoger aantal. Maar liefst 28 keer resulteerde een ‘carry’ van Sinisterra een gecreëerde kans op, waarmee hij wederom de beste is. Zes keer wist de linksbuiten een doelpunt te maken uit een dergelijke actie. Daarmee is hij samen met Jesper Karlsson degene met het hoogst aantal doelpunten uit een dribbel van minstens vijf meter. Uit eenzelfde soort actie schonk ‘Sini Salsa’, zoals hij door voormalig teamgenoot Jeremiah St. Juste werd genoemd, drie keer een doelpunt aan een andere Feyenoorder. Alleen Gakpo en Tadić (beiden vijf) en Issa Kallon (4) deden dat vaker. Niet alleen uit dribbels weet Luis Sinisterra kansen te creëren. Het lukt hem op allerlei manieren, waardoor hij de derde gevaarlijkste aanvaller is als het gaat om gecreëerde kansen uit open spel. Bij Feyenoord is Orkun Kokcü verantwoordelijk voor alle standaard situaties. Als je die eruit filtert, zijn alleen Ajax-spelers Dušan Tadić (103) en Steven Berghuis (63) vaker verantwoordelijk voor een gecreëerde kans dan Sinisterra (60).
Verdedigende arbeid
Bij Leeds United hopen ze op een beter seizoen dan het voorgaande. Ternauwernood bleven ‘The Peacocks’ in de Premier League. Jesse Marsch nam eind februari het stokje over van Marcelo Bielsa en die klaarde de klus. Het is interessant om te zien of Sinisterra in een kwalitatief hogere competitie hetzelfde kan brengen. Onder Slot heeft hij het afgelopen jaar bewezen ook in het verdedigende aspect van meerwaarde te zijn. In het pressingvoetbal van Feyenoord, waarbij ze snel de bal diep op de helft van de tegenstander wilden veroveren, was de Colombiaan heel belangrijk. Geen enkele aanvaller wist méér ballen in het laatste derde deel- het dichtst bij het doel van de tegenstander- de bal af te pakken. Samen met de Ajax-aanvoerder lukte dat 36 keer. Mats Köhlert (Willem II, tegenwoordig sc Heerenveen) en Ragnar Oratmangoen (Go Ahead Eagles, tegenwoordig FC Groningen), wisten afgelopen seizoen méér intercepties te maken dan de linksbuiten van Feyenoord. Köhlert, die zowel als buitenspeler als linksback speelde, noteerde 26 intercepties. De nieuwbakken aanwinst van de Trots van het Noorden had er 22, vijf meer dan de dribbelaar. In het geval van de balveroveringen zijn de rollen tussen Oratmangoen (220) en Köhlert (184) omgedraaid. Wederom volgt Sinisterra op gepaste afstand. Daarmee laat hij zien ook verdedigend mogelijk van waarde te kunnen zijn voor The Whites. In Engeland daar waar het tempo een stuk hoger ligt en de backs over het algemeen fysiek sterker en sneller zijn, is het interessant om te kijken of hij hetzelfde kan brengen. In alle competities bij elkaar ging Luis Sinisterra 6,1 dribbels aan per 90 minuten, waarvan er 3,7 slaagden. Bij Leeds United kwam alleen de vertrekkende Braziliaanse spelbepaler Raphinha dicht bij die cijfers. Hij ging precies 5 dribbels aan, waarvan 1,9 per 90 minuten slaagden. Slechts drie spelers in de Premier League begonnen vaker aan een dribbelactie dan hij. Ook de 25-jarige Engelsman Jack Harrison ging vaak voor zijn geluk. De linksbuiten ging 120 dribbels aan, waarvan 54 met succes. Er was dus wel degelijk ruimte voor creativiteit bij de laagvlieger van het afgelopen seizoen.
Hoewel het naderende vertrek van Raphinha de fans op Elland Road zwaar zal vallen, hebben ze met de komst van Sinisterra in ieder iemand met dezelfde voorliefde voor het pingelen.