<
>

Advocaat stopt als bondscoach van Irak

Dick Advocaat stopt als bondscoach van Irak. De 74-jarige trainer had het land zes interlands onder zijn hoede, maar wist daarin geen successen te boeken. Na vier gelijkspelen en twee verliespartijen in de kwalificiatie is het WK voor Irak heel ver weg.

Advocaat en zijn assistent Cor Pot staan dus niet meer aan het roer als Irak volgende week deelneemt aan de FIFA Arab Cup 2021. De tiende editie van het toernooi wordt gespeeld in Qatar, als opmaat naar het WK 2022. Zeljko Petrovic zal dan vermoedelijk Irak coachen.

''Als je geen perspectief meer ziet, moet je je conclusies trekken'', vertelt Advocaat aan VI. ''Daarbij liepen de verwachtingen niet parallel aan de mogelijkheden. Irak zit in een overgangsfase, er moeten jongere spelers bij komen, alleen duurt zo'n proces lang. Wij moeten presteren op de korte termijn.''

De laatste partij van Advocaat ging vorige week met 0-3 verloren tegen Zuid-Korea. Eén van zijn spelers, Justin Meram, gaf na afloop een vernietigend interview, waarin hij het vertrouwen in zijn coach opgaf: ''Advocaat en zijn staf denken dat ze groter zijn dan Irak. Geeft hij zijn leven voor Irak of is hij gekozen vanwege zijn naam? Als ik niet speelde, kreeg ik van de vorige bondscoaches een nette uitleg. Maar Advocaat praat niet eens met mij en dat vind ik echt respectloos."

'Laatste' klus

Voor Advocaat was Irak zijn zevende klus als bondscoach. Eerder bekleedde hij die functie in Nederland, de Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Korea, België, Rusland en Servië. Op clubniveau boekte hij successen met onder meer de Russische topclub Zenit Sint-Petersburg. Zijn laatste klus als trainer leek Feyenoord te zijn, waar deze zomer werd opgevolgd door Arne Slot. Wel hield hij de optie open om nog één keer een land te gaan trainen.

Advocaat wil nu nog niks zeggen over zijn toekomst: ''Als ik een ding heb geleerd, is dat ik niet meer moet zeggen dat ik stop. Dat doe ik dus ook niet. We zien het wel.''