<
>
2022-23 UEFA Champions League, Groepsfase
  • James Tavernier (87' PEN)
  • Steven Berghuis (4')
  • Mohammed Kudus (29')
  • Francisco Conceição (89')

Ajax met speels gemak naar tussenronde in Europa League

ANP

Ajax heeft de Champions League-campagne afgesloten met een 1-3 overwinning op Rangers. Het ticket voor de tussenronde in de Europa League kwam geen enkel moment in gevaar op Ibrox. Steven Berghuis, Mohammed Kudus en Francisco Conceição maakten de doelpunten voor Ajax, James Tavernier redde de eer voor Rangers. Voor Giovanni van Bronckhorst komt de nederlaag extra hard aan. Zijn ploeg neemt een bedenkelijk record over van Dinamo Zagreb.

Een dominant Ajax, met Owen Wijndal op de plek van Daley Blind en Kudus in plaats van Brian Brobbey, deelde in de eerste helft de lakens uit. Vooral de rol van Wijndal was opvallend. De linksback greep zijn kans. Hij was bij de vroege openingstreffer van Steven Berghuis belangrijk met de voorassist. Berghuis kon afwerken nadat Kudus de bal voor hem had klaargelegd. Voor het half uur stond het 0-2 en daar was Wijndal opnieuw bij betrokken.

Dit keer was hij met een uiterste krachtsinspanning aangever voor het doelpunt van Kudus. De opleving van Wijndal aan de linkerkant van Ajax kreeg vlak voor rust een abrupt einde. Hij kwam hard in aanraking met de boarding na een luchtduel met Fashion Sakala Junior en kon het duel niet vervolgen. Devyne Rensch kwam voor hem binnen de lijnen. Het was een smetje op een verder perfect verlopen helft voor de Amsterdammers.

Een beslissing van het duel leek al vroeg in de tweede helft in de maak. Rensch brak door aan de linkerkant, bediende de vrijstaande Kudus op maat, maar de Ghanees stond met een voetje buitenspel waardoor zijn tweede treffer van de avond geen doorgang vond. Na dat moment zakte spelniveau en was het voor Ajax zaak om Rangers niet terug in de wedstrijd te laten komen. De ploeg van Van Bronckhorst was echter niet bij machte om grote kansen af te dwingen.

Geknoei van Remko Pasveer leverde voor Morelos dé kans op voor de aansluitingstreffer, maar de Colombiaan schoof de bal naast. De 2-1 kwam er vier minuten voor het einde alsnog. Vanaf de stip maakte James Tavernier - die mocht aanleggen nadat Edson Alvarez een overtreding had gemaakt - geen fout. Francisco Conceição bepaalde luttele momenten later de eindstand op 1-3 na een pass van Dusan Tadic.

Van Bronckhorsts Rangers slechtste ooit in Champions League
De nederlaag tegen Ajax is voor Rangers extra pijnlijk. De Schotten hebben alle groepswedstrijden verloren en zijn met 22 tegendoelpunten en twee doelpunten voor zelfs het slechtstpresterende team ooit in de Champions League. Ze nemen dit negatieve record over van Dinamo Zagreb. In het seizoen 2011/'12 sloten de Kroaten de groepsfase puntloos af zonder punten en met een doelsaldo van -19.

Ajax maakt zich op voor tussenronde
Ajax moet na de winterstop een tweeluik spelen om de achtste finale van de Europa League te bereiken. Daarin treft Ajax een nummer twee uit een Europa League-poule. Van alle poules is nog geen enkele club zeker van de tweede plek.