<
>
2021 Afrika Cup, Halve Finales
Egypt door na 3-1 on penalties
Egypt door na 3-1 on penalties

Recordwinnaar Egypte ten koste van gastland Kameroen naar eindstrijd Afrika Cup

Egypte is doorgedrongen tot de finale van de Afrika Cup ten koste van gastland Kameroen. De Farao's namen na 120 doelpuntloze minuten de strafschoppen beter, waardoor André Onana met zijn ploeg de eindstrijd in eigen land misloopt. Mohamed Salah treft met Senegal zijn mede-vedette van Liverpool, Sadio Mané. De strijd barst zondag om 20:00 uur los in de Kameroense hoofdstad Yaoundé en is LIVE te zien op ESPN.

Het is in totaal de zesde keer dat Egypte na een penaltyreeks doorgaat naar de volgende ronde op de Afrika Cup, meer dan ieder ander land. In de laatste zeven halve finales wisten de Farao's een zege te boeken, terwijl de laatste titel stamt uit 2010. Toen werd de hoofdprijs voor de derde maal op rij gepakt.

Gastland vermaakt

Kameroen was onbelemmerd in de halve finale terechtgekomen. Na een probleemloze groepsfase konden de - relatief - gemakkelijke tegenstanders de Comoren en Gambia niet stunten tegen het gastland, dat opging voor haar eerste topper van het toernooi tegen de Farao's. Recordwinnaar Egypte pakte de hoofdprijs zeven keer eerder, Kameroen volgt op de tweede plaats (vijf titels) en begon de wedstrijd met de duidelijke intentie om dat gat te verkleinen.

Aanvoerder Vincent Aboubakar, samen met aanvalspartner Karl Toko Ekambi verantwoordelijk voor alle Kameroense goals (11), sleurde zijn ploeg mee naar voren. Het leidde meteen tot een kopbal op de lat en een slim genomen corner leverde bijna de voorsprong op. Egypte, dat een loodzwaar toernooi speelde waarin grootmachten Ivoorkust en Marokko ook pas na minstens verlenging werden afgeschud, moest zich beperken tot vlijmscherpe counters met sterspeler Mohamed Salah. Maar Ajax-sluitpost André Onana hield zijn handschoenen schoon in het eerste bedrijf.

Strafschoppen nodig

De Omtembare Leeuwen, die deze week hun bonus toezegden aan de nabestaanden van de overleden supporters die omkwamen in de verdrukking, mochten Onana vlak na rust heel dankbaar zijn. Martin Hongla speelde de bal te kort terug, perfect in de loop voor Salah, maar de Liverpool-ster stuitte één op één op de keeper. De aanvalsgolf van het gastland laaide weer op met een kopbal van dichtbij en kanonskogel van afstand, maar doelpunten vielen niet. Een rode kaart wel, na te hevig protesteren van Egypte-bondscoach Carlos Queiroz.

In de verlenging maakte beide landen nog aanspraak op de zege, en liet vooral Egypte het liggen, maar het kwam aan op een strafschoppenreeks, die al snel een winnaar aanwees. Keeper Mohamed Abou Gabal, alias Gabaski werd de penalty-held: Harold Moukoudi, Christian Bassogog en Clinton N'Jie misten namens Kameroen, terwijl Onana geen strafschop wist te pareren. Hij mag nog wel een troostfinale spelen tegen Burkina Faso, dat werd geveld door Senegal.

De troostfinale Burkina Faso - Kameroen is zaterdag om 20:00 uur LIVE te zien op ESPN Extra.
De finale Senegal - Egypte is zondag vanaf 20:00 uur LIVE te zien op ESPN.