<
>
2021 Afrika Cup, Kwartfinales
  • Karl Toko Ekambi (50', 57')

Gastland Kameroen onbelemmerd naar halve finale

Kameroen heeft zich probleemloos geplaatst voor de halve finale van de Afrika Cup. Karl Toko Ekambi bracht het gastland met twee goals tegen Gambia reden tot feest: 2-0. De 'bezoekers' wisten niet de buurt te komen van Ajax-sluitpost André Onana en zagen hun sprookje uiteenspatten.

Eenrichtingsverkeer

Terwijl Gambia na een sterke groepsfase met wat fortuin voor het eerst in de kwartfinale was beland, had Kameroen zich opmerkelijk moeizaam bij de laatste acht geschaard. Tegen de 10 van de Comoren, die noodgedwongen met een veldspeler op doel speelden, was de zege minimaal. Tragisch genoeg lieten zeker acht supporters voor die wedstrijd in het gedrang het leven, vandaar dat het stadion in hoofdstad Yaounde niet in gebruik was. De aantredende landen droegen rauwbanden.

Zoals verwacht was het eenrichtingsverkeer naar het doel van de Gambiaanse keeper Baboucarr Gaye. Tweemaal pareerde hij nog knap een kopbal van de topscorer van het toernooi, Vincent Aboubakar (zes goals). Even daarvoor had de spits ook al een fraaie poging gedaan met een hakje in de lucht, maar die wist de defensie ook te blokken.

Meteen na rust bracht de andere aanvaller, Karl Toko Ekambi, redding voor de Ontembare Leeuwen. De spits van Olympique Lyon was wél succesvol met het hoofd en even later tikte hij simpel binnen na een goed uitgespeelde aanval, wat zijn totaal op vijf goals bracht. De Gambianen kregen iets meer ruimte van het gastland, maar doelman André Onana kon met schone handschoenen feest gaan vieren. De doelman gaf nog bijna een assist op de gretige Aboubakar, maar de aanvoerder was niet zo op schot als in de voorgaande duels.

Kameroen gaat op voor het 100e duel op de Afrika Cup. Volgende week speelt de vijfvoudig winnaar tegen Egypte of Marokko, waarna het zeker is van een (troost)finale.