<
>
2020 KNVB Beker Vrouwen, Finale
  • Joelle Smits (37')

Smits en Van Veenendaal leiden PSV Vrouwen naar eerste prijs uit de clubhistorie

PSV Vrouwen heeft voor het eerst in de clubhistorie een prijs gewonnen. In de bekerfinale was de ploeg van Rick de Rooij te sterk voor ADO Den Haag Vrouwen. Joëlle Smits maakte in Almere onder het toeziend oog van 800 toeschouwers het enige doelpunt. PSV-keeper Sari van Veenendaal had met een gestopte penalty ook een flink aandeel in de winst van de TOTO KNVB Beker.

ADO, dat in speciale shirts het veld op als steunbetuiging voor de zwaar geblesseerde Shanique Dessing, had goed geluisterd naar trainer Sjaak Polak. De oud-prof wilde dat zijn ploeg met lef speelde en dat lukte in het eerste half uur. ADO drong het meeste aan en kreeg ook de allerbeste kans van de eerste helft.

Bijzondere handsbal
PSV’er Janou Levels veroorzaakte namelijk een penalty door te appelleren voor een handsbal maar de bal vervolgens op de eigen hand te krijgen. ADO-captain Gwyneth Hendriks zal zich nog wel even achter haar oren krabben, want Sari van Veenendaal pakte haar penalty. De PSV-keeper, die afgelopen seizoen geen heldenrol kon vertolken, was in de tweede hellft ook belangrijk met een redding op een goed ingeschoten redding op diezelfde Hendriks.

In de eerste helft had Oranje-international Joëlle Smits PSV op 1-0 gezet. De aanvaller, die komend seizoen een toptransfer naar Wolfsburg maakt, zette de aanval zelf op en kopte knap raak. Het is voor de 21-jarige Smits, die in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen al 23 doelpunten maakte, een mooie bekroning van haar succesvolle periode in Eindhoven voordat ze naar Duitsland gaat.