<
>

Pure Energie Eredivisie Vrouwen in statistieken: scorende spitsen en niet scorende Spitse

Pro Shots

Vanavond om 20.00 spelen de vrouwen van ADO Den Haag en PSV tegen elkaar in de finale van de TOTO KNVB beker. De bekerfinale is de apotheose van het dertiende seizoen betaald vrouwenvoetbal. FC Twente werd kampioen, PSV kwalificeerde zich voor de Champions League en Ajax stelde enigszins teleur. Maar hoe verging het de vrouwen dit seizoen. Wie waren de uitblinkers? Wie zorgden ervoor dat ook dit seizoen een gedenkwaardig seizoen werd in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen? OPTA dook na de play-offs in de statistieken.

Sublieme Smits
Hoewel PSV tweede werd, en dus nog steeds moet wachten op de eerste prijs in de clubgeschiedenis, kan Joëlle Smits toch niet anders dan tevreden terugkijken op dit seizoen. Zij maakte namelijk verreweg de meeste doelpunten in de Eredivisie Vrouwen. Sterker nog, Smits maakte in haar eentje net zoveel doelpunten als haar twee naaste belagers bij elkaar.

De doelpunten zijn niet alleen opgevallen bij OPTA, maar ook bij Wolfsburg. Zij hebben de 21-jarige spits gekocht van PSV, waarmee Smits de eerste vrouw wordt die voor een transfersom de overstap van PSV naar een buitenlandse club maakt.

Dat Smits een echte topspits is blijkt ook uit andere cijfers. Zoals alle kenners zeggen: ''Een goede spits moet egoïstisch zijn.'' En dat is Smits. Ze gaf welgeteld nul assists. Daardoor is ze ook niet de MVP van de Eredivisie Vrouwen. Renate Jansen scoorde namelijk niet alleen twaalf keer ze gaf ook nog eens twaalf assists, waarmee ze de speelster was die de meeste doelpunten voorbereidde in de Eredivisie.

Van spitsen naar Spitse
Dan naar de andere kant van het veld, want wat waren dan de beste keepers? De spitsen hadden het meeste moeite om Lize Kop te passeren. De keeper van Ajax had het hoogste reddingspercentage.

Kop is bij Ajax een teamgenoot van Sherida Spitse. Zij komt er iets minder goed van af bij een andere statistiek. Spitse kwam in elf wedstrijden voor Ajax tot twintig doelpogingen, maar geen van deze schoten leverde een doelpunt op; geen speelster loste meer schoten zonder te scoren in de Eredivisie Vrouwen dit seizoen. Helaas voor Kop, want anders was ze haar concurrenten ongetwijfeld verder voor gebleven.

De keepers zullen ook niet al te alert zijn als Heerenveen-speler Danique van Ginkel aan de bal is. Van Ginkel noteerde 1.592 balcontacten voor sc Heerenveen dit seizoen, meer dan iedere andere speelster in de Eredivisie Vrouwen, maar nu komt het: slechts één van deze balcontacten was in het strafschopgebied van de tegenstander. Dat is ook niet zo gek want Van Ginkel is een verdediger, maar toch.

En dan nog een tip van het huis: Mocht u Nadine de Breij tegenkomen op straat, controleer even of u uw scheenbeschermers om heeft. De Breij maakte namelijk verreweg de meeste tackles in de Eredivisie. Ze maakte 106 tackles dit seizoen, minimaal 37 meer dan iedere andere speelster. Als we in percentages kijken hoeveel tackles daarvan geslaagd zijn, haalt Nadine de Breij de top vijf helaas niet.

Eeuwige tweede eindelijk kampioen
Tenslotte nog een andere opvallende statistiek. Kika van Es werd Europees kampioen met Oranje en tweede op het WK, maar ze won in elf seizoenen nog nooit een landstitel. Met FC Twente was het eindelijk zover.

Tot zover dit rondje scorebordjournalistiek, een bekerfinale is een wedstrijd op zich. En ach...statistieken zijn maar een hoop cijfers die wachten op een argument. Lukt het PSV om de eerste prijs te pakken in de geschiedenis? Of legt ADO voor de vierde keer in de historie beslag op de beker?

De bekerfinale tussen ADO Den Haag vrouwen - PSV vrouwen is om 20.00 te zien op ESPN