<
>
2022 Women's International Friendly
  • Sophie Roman Haug (63')
  • Sherida Spitse (74' OG)

Oranjevrouwen onderuit in teleurstellend oefenduel met Noorwegen

Pro Shots

Een doelpunt van Sophie Román Haug en een eigen goal van Sherida Spitse hebben de Oranjevrouwen dinsdagavond de das omgedaan. De ploeg van Andries Jonker verloor in een teleurstellende wedstrijd met 0-2 van Noorwegen.

Jonker probeerde wat nieuws. Hij startte met een 5-3-2 opstelling en koos voor Fenna Kalma en Jill Roord als spitsenduo. Een opvallende verschuiving binnen het elftal was die van Esmee Brugts. De aanvaller van PSV begon vandaag vanaf het middenveld. De nieuwe tactiek van Jonker wierp nog niet zijn vruchten af, want bij rust stond de brilstand nog altijd op het scorebord. Oranje had het betere van het spel, maar kon dit niet vertalen in doelpunten.

In de tweede helft had Oranje het zwaar. Zo zwaar dat Noorwegen na 62 minuten zelfs op voorsprong kwam door een doelpunt van Haug. Noorwegen nam een snelle vrije trap en na een strakke voorzet kon Haug bij de tweede paal inschieten. Tien minuten later werd het nog erger. Noorwegen verdubbelde de voorsprong erg goedkoop dankzij een eigen doelpunt van Sherida Spitse. 0-2 bleek later ook de einduitslag te zijn.

Pink Ribbon
De wedstrijd stond in het teken van Pink Ribbon, een actie om bij vrouwen bewustzijn te creëren voor het herkennen van borstkanker. Tijdens de volksliederen waren de internationals van beide landen te zien met een Pink Ribbon (het roze lintje dat een symbool is dat internationaal wordt gebruikt om betrokkenheid bij borstkanker uit te drukken) op hun borst.

Het initiatief voor de actie kwam van de Oranjevrouwen en Noorwegen heeft zich later bij Nederland aangesloten. De selectie van Oranje kreeg zelf meerdere keren van dichtbij te maken met borstkanker. Vanity Lewerissa, die tussen 2015 en 2018 elf interlands voor Oranje speelde – kreeg bijvoorbeeld dit jaar met de ziekte te maken.