<
>

Lewerissa strijdt voor bewustwording borstkanker: "Ga gelijk naar je arts"

"Het besef kwam pas een paar dagen later", vertelt elfvoudig international Vanity Lewerissa over het moment dat ze volledig genezen werd verklaard na een halfjaar behandeling tegen borstkanker. Dat was afgelopen juni. Nu wil ze bewustwording creëren bij jonge meiden, want één op de zeven vrouwen krijgt er zelf mee te maken. Lewerissa: "Als er veranderingen plaatsvinden rond je borst of je oksel, ga er dan gelijk mee naar de huisarts of je arts."

De speelster van Standard Luik ging zaterdag op zoek bij de selectie van de Oranjevrouwen om haar verhaal te vertellen. De vrouwen spelen vanavond een oefeninterland tegen Noorwegen en dragen bij het betreden van het veld een Pink Ribbon (het roze lint dat een symbool is dat internationaal wordt gebruikt om betrokkenheid bij borstkanker uit te drukken).

Gevecht tegen borstkanker

In januari kreeg Lewerissa te horen dat ze borstkanker had. "Vanaf dat moment stort je wereld in. Ik heb denk nog een halfuur alleen maar zitten huilen. Het was heel heftig." Ze moest chemotherapie ondergaan, maar die sloeg niet direct aan. Dat zorgde voor onzekere eerste weken. Later deed de chemo wel z'n werk en werd Lewerissa schoon verklaard. "Het waren toen tranen van geluk."

Inmiddels is de oud-speelster van VVV-Venlo, Ajax en PSV op de weg terug. "Eerst zag ik soms op tegen het voetballen in de kou. Nu ben ik blij als ik weer op het veld mag staan in de kou."