Australië houdt WK-droom in leven met zege op Frankrijk na waanzinnige strafschoppenreeks

ANP Foto

Australië heeft zich geplaatst voor de halve finale van het WK. Het gastland schakelde na een waanzinnige strafschoppenserie Frankrijk uit. In de reguliere speeltijd en de verlenging werd niet gescoord.

Selma Bacha miste in de strafschoppenreeks meteen de eerste penalty van Frankrijk. Reservekeepster Solène Durand, die in de slotfase van de verlenging bij Frankrijk was ingevallen, betaalde vervolgens het vertrouwen terug door de inzet van de Australische Stephanie Catley te stoppen.

Australië-keepster Mackenzie Arnold tikte daarna de strafschop van Ève Périsset op de paal, maar schoot even later zelf haar penalty ook op de paal. Achtereenvolgende missers van Kenza Dali, Clare Hunt en Vicki Bècho gaven Australië weer het voordeel, waarna Cortnee Vine de beslissende strafschop binnenschoot: 7-6.

Australië maakt einde aan negatieve reeks

Australië werd in het verleden drie keer uitgeschakeld in de kwartfinales. Het gastland leek in het uitverkochte Suncorp Stadium, waar het overgrote deel van de 75.000 toeschouwers de 'Matildas' steunden, een uitgelezen kans te hebben om een einde te maken aan de negatieve reeks.

Frankrijk liet zich echter niet van de wijs brengen door de volle tribunes. De nummer 5 van de wereldranglijst begon sterk en zag Maëlle Lakrar al snel een enorme kans missen. Australië liet zich pas vlak voor rust zien. Mary Fowler leek de bal in een leeg doel te schieten, maar zag Élisa De Almeida de inzet op het laatste moment blokkeren.

Ook in de tweede helft creëerden beide landen de nodige kansen, maar viel het bevrijdende doelpunt niet. De strafschoppenserie leek nog vermeden te worden door een eigen goal van de Australische Alanna Kennedy in de verlenging, maar Wendie Renard bleek een overtreding te hebben gemaakt.

Tegenstander halve finale WK

Australië treft in de halve finale de winnaar van de wedstrijd tussen Engeland en Colombia, die later op zaterdag op het programma staat.