<
>

Topschutter Ruud Geels op 75-jarige leeftijd overleden

Ruud Geels is zaterdag op 75-jarige leeftijd overleden. De voormalig topschutter maakte in de jaren '70 furore met veel spectaculaire doelpunten. Geels kwam onder meer uit voor Ajax, Feyenoord en PSV. Hij werd vijfmaal topscorer van de Eredivisie, waarvan vier keer op rij in zijn jaren bij Ajax.

In 1977 won Geels met Ajax de landstitel door meer dan de helft van alle doelpunten te maken. Hij won met Feyenoord de Europa Cup l. Ook droeg Geels 20 keer het shirt van het Nederlands elftal.

Bakkerszoon die maar niet kon stoppen met scoren
Ruud Geels groeide op in Haarlem, als zoon van een hardwerkende bakker. Hij vulde zijn dagen maar met één ding: voetballen. Soms moest Ruud zijn vader helpen in de bakkerij. Snel was hij er dan al wel weer klaar mee; hij wilde de straat op. Voetballen.

Geels brak in 1966 door bij het grote publiek, toen hij Telstar verruilde voor Feyenoord. Vier jaar zou hij de Rotterdammers dienen. In 1970, vlak nadat Feyenoord de Europa Cup I had gewonnen, verkaste Geels naar Go Ahead Eagles. In Deventer groeide Geels uit tot een ware doelpuntenmachine. Club Brugge ging vervolgens met hem aan de haal. Ook in België bleef Geels maar scoren. Het leidde tot een toptransfer naar Ajax, dat na het WK 1974 in zee ging met de veelzijdige spits. Liefst vier maal op rij kroonde Geels zich tot topscorer van de Eredivisie.

In 1978 koos Geels opnieuw voor een Belgische transfer: Anderlecht werd zijn volgende bestemming. Na een jaar in Brussel, verkaste hij naar Sparta Rotterdam, waar hij in 1981 voor de vijfde keer Eredivisie-topscorer werd. In datzelfde jaar volgde een overstap naar PSV, waarna hij een jaar later na een verloren concurrentiestrijd koos voor NAC Breda. Hij leverde zijn contract bij NAC plotseling in en zette zo abrupt een punt achter zijn indrukwekkende voetbalcarrière. Geels maakte namens het Nederlands elftal deel uit van de selectie voor het WK 1974, maar daarin kwam hij niet in actie. In zijn twintig interlands scoorde Geels elf keer.

Ruud Geels is 75 jaar geworden. Met 265 goals bekleedt hij de tweede plaats op de eeuwige topscorerslijst van de Eredivisie. Met het overlijden van Geels is Nederland een van de beste spitsen ooit ontvallen.