<
>

Kika van Es zet punt achter loopbaan

Kika van Es heeft besloten haar loopbaan te beëindigen. De 31-jarige verdediger van PSV was veertien seizoenen actief op het hoogste niveau.

Van Es begon haar loopbaan bij Willem II en kwam in Nederland ook uit voor VVV, PSV, Achilles ’29, FC Twente en Ajax. Ze werd met FC Twente tweemaal landskampioen. In het seizoen 2019/2020 was Van Es actief voor Everton.

De verdediger maakte op 21 november 2009 haar debuut voor het Nederlands elftal en bereikte met Oranje de wereldtop. Ze had een basisplaats in de gewonnen EK-finale tegen Denemarken in 2017 en maakte tijdens het WK in 2019 deel uit van de selectie van Oranje. Onder leiding van bondscoach Sarina Wiegman bereikte Nederland de finale, waarin uiteindelijk werd verloren van de Verenigde Staten.

Tegenover het AD vertelt Van Es dat ze een loodzware periode achter de rug heeft. Ze was zwanger. "We waren de gelukkigste mensen op aarde. Totdat ik een miskraam kreeg." Van Es ontdekte in januari dat ze zwanger was. "Weken later, vlak voor de bekerwedstrijd tegen Feyenoord, kwamen we erachter dat ik een miskraam had. Dan ga je de medische molen in. Dat heeft een enorme impact gehad op mijn lichaam. Daardoor heb ik de laatste maanden ook heel weinig kunnen voetballen. Het was superzwaar."

De 77-voudig international heeft nu dus besloten een punt te zetten achter haar loopbaan. Van Es speelde donderdag met PSV de bekerfinale. De aanvoerder ging met haar club onderuit tegen FC Twente (4-0).