<
>

Groningen en Utrecht belden Bosz: "Wist gelijk dat ik dat niet wilde"

Peter Bosz heeft in de afgelopen maanden niet stilgezeten, ondanks dat hij sinds oktober zonder club zit. "Ik word wel eens gebeld door clubs, ja. FC Groningen en FC Utrecht hebben gebeld, maar ik wist al gelijk dat ik dat niet wilde."

Maar niet alleen Nederlandse clubs melden zich bij Bosz, die ook uit de Premier League op interesse kon rekenen. "Ik heb gesproken met Wolverhampton Wanderers en Aston Villa, maar die kozen voor andere trainers."

Bosz werd in oktober ontslagen als trainer van Olympique Lyon, maar is dus weer aan het zoeken naar een nieuwe klus als hoofdtrainer. Toch heeft de 59-jarige trainer ook kunnen genieten van de vrije maanden. "Ik heb weer vrije weekenden en kan weer naar verjaardagen, dat is ook wel eens lekker."

Ook keek Bosz terug op zijn periode bij Lyon. Het lukte de oud-speler van onder meer Feyenoord en Vitesse niet om een prijs te pakken in Frankrijk. "Er is natuurlijk een reden voor, dat ze de jaren voor mij ook geen prijzen meer pakten. De macht is in mijn ogen te veel bij de spelers komen te liggen en er was niet echt een winnende mentaliteit bij de club. Ze vonden alles leuk, maar waren niet klaar om te presteren."

Bosz verruilde in 2017 Ajax voor Borussia Dortmund. Nu Ajax in een mindere periode zit, kon de vraag over een eventueel tweede periode bij de Amsterdamse club niet uitblijven. "Ik vind het eigenlijke een asociale vraag", zegt Bosz eerlijk. "Ik heb met Alfred Schreuder samengespeeld en ben meer dan collega's met hem, dus die vraag moet je niet aan mij stellen. Ajax moet de rust bewaren. Als je kijkt naar vorig seizoen heeft Ajax zeker kwaliteit ingeleverd, maar wat je tegen FC Twente zag was gebrek aan vertrouwen."

Wel wil Bosz het hebben over een klus als bondscoach. "Ik denk dat een baan als bondscoach zeker bij mij past." Hoewel landen vaak wat defensiever spelen, vindt Bosz niet dat hij met zijn aanvallende kijk op voetbal niet zou slagen. "Je kan nog steeds slagen als land met aanvallend voetbal. In mijn ogen zou je gewoon aanvallend 4-3-3 kunnen met spelen met het Nederlands Elftal."

Naast het kijken naar een nieuwe klus kijkt Bosz nog steeds veel voetbal. Zo ook naar de successen van Erik ten Hag. Bosz is van mening dat het succes van de oud-trainer van Ajax bij Manchester United, ook voor een deel toegeschreven kan worden aan de keuze om Cristiano Ronaldo snel te passeren. "Ronaldo is een geweldige speler geweest en heeft prachtige dingen gedaan, maar kan dat niet meer brengen."