<
>

Haller over tumor: "Als je het woord hoort, is dat schrikken"

"Het gaat goed met me", vertelt een openhartige Sébastien Haller. Dat is op dit moment het belangrijkste voor de spits die deze zomer de overstap maakte van Ajax naar Borussia Dortmund. Kort na zijn transfer werd er een kwaadaardige tumor bij hem ontdekt. "Het is een nieuwe situatie voor iedereen. Vooral voor mij en mijn familie. Ik heb geluk dat ik veel mensen om me heen heb en veel steun krijg. Daarbij heb ik ook geluk dat ik me niet slecht voel. Ik kan nog steeds iedere dag lopen en tijd doorbrengen met mijn familie en vrienden, dus alles is goed."

Haller was nog geen twee weken in Dortmund voordat hij het slechte nieuws te horen kreeg. De spits kon het nauwelijks geloven. "Het eerste wat ik dacht was: kom op, ik ben hier pas tien dagen en ik kan niet eens spelen voor de club. We hebben veel gedaan voor deze transfer. Iedereen was blij en ik wilde erg graag spelen. Ze hebben zo'n dertig miljoen euro betaald en ik kan maanden niet spelen. Dat lijkt niet op een goede deal dacht ik toen, maar als je dan verder nadenkt zie je dat je er niets aan kon doen. Je had het niet kunnen ontwijken of veranderen."

Tijdens de voorbereiding met Dortmund in Zwitserland voelde Haller zich niet helemaal fit. "Ik kreeg een raar gevoel in mijn buik. Het deed geen pijn, maar het was gewoon een raar gevoel. Soms denk je dat dat na een paar dagen weer over gaat, maar het voelde niet goed. Daarom besloot ik om me na te laten kijken." Vanaf dat moment ging het heel erg snel volgens Haller. "Om negen uur 's avonds werd de eerste echo gemaakt en een dag later om negen uur 's ochtends een MRI-scan. Toen werd het een biopsie, want ze zagen dat het een tumor was. Daarna ben ik naar de training gegaan, want ik kon alles doen. De tumor zat er al een aantal weken of misschien zelfs één of twee maanden. Het is iets wat je niet kan voelen. In 24 uur heb ik heel wat testen gedaan. We moesten wachten op de operatie om te zien wat het precies was. Daar zagen ze het meteen. Als je het woord hoort, is dat schrikken."

Herstel

Het revalidatieproces van Haller is lang en zwaar. "Bij deze behandeling ga je vijf dagen het ziekenhuis in en je ligt 24 uur aan het infuus. Je kunt niet bewegen, je ligt maar in bed. Vooral tijdens die dagen verlies je spierkracht en fitheid." De spits is vanaf het eerste moment dan ook hard bezig om zijn conditie op pijl te houden. "De eerste dag dat ik terugkwam begon ik met lopen en ging ik naar de gym. Ik denk dat de mensen in Amsterdam me ook in het bos hebben zien hardlopen. Mijn fysio was hier. Mijn vrouw en mijn moeder waren er, dus ik kon ook goed eten. Ik loop iedere dag en controleer mijn lichaam. Ik heb na twee weken nog niet zoveel verloren. Ik ben zelfs op hetzelfde niveau als een aantal maanden geleden. Dat is een goed teken en ik hoop dat het zo blijft. Ik voel me erg goed."

Het zal nog wel even duren voordat Haller terugkeert op het voetbalveld. "Laten we zeggen dat het nu niet het beste moment is om die stap te zetten, want ik heb er een paar maanden voor nodig. Het belangrijkste is dat ik niet te veel spiermassa verlies. Ik moet fit blijven en een maand voordat ik terugkeer op het veld zal ik weer wat werk gaan doen met de bal. Nu is het het belangrijkste dat mijn lichaam goed aanvoelt." Haller ziet het moment dat hij terug is op het veld al wel voor zich. Hij kan niet wachten totdat hij kan scoren voor de fans van Dortmund. "Mijn eerste doel is om weer op het veld te staan. Om voor 'De gele muur' te spelen en mijn eerste goal te scoren. Dat wordt een mooi en emotioneel moment."

Support

In de afgelopen periode kreeg Haller steun uit van allerlei hoeken uit de voetbalwereld. Die support heeft de spits enorm goed gedaan. "Ik en mijn familie waren in shock. Je denkt ik ben maar een normale speler en ik doe mijn ding. Er gebeurt iets en daar kom ik uit met mijn familie en vrienden. Maar er waren echt veel mensen bezorgd en het was een erg emotioneel moment. Het was iets dat ik nooit had verwacht van die mensen uit de voetbalwereld. Het geeft je extra motivatie om hier uit te komen."

Testen

Haller wil graag onder de aandacht brengen dat het doen van bloedonderzoek belangrijk is. "Je hebt geen symptomen. Niets. Je voelt het niet en al de spelers zullen je hetzelfde vertellen. Ze voelden niks en na een bloedtest wisten ze dat ze hiermee te maken hadden. Ik denk dat het daarom belangrijk is om veel testen te doen, want het kan iedereen overkomen. Met name jonge mannen."

Willy van der Kuijlen Trofee

Vanavond staan de Eredivisie Awards op het programma. Haller werd vorig seizoen met 21 doelpunten de topscorer van de Eredivisie en daarom nam hij de Willy van der Kuijlen Trofee alvast in ontvangst. "Ik moest topscorer worden, want ik was de spits van Ajax", concludeert Haller. "Alleen met de topscorerstitel kon ik tevreden zijn. Het was een erg goed seizoen en ik ben natuurlijk blij met de trofee."

De uitzending van de Eredivisie Awards is vanavond vanaf 20:30 uur live te zien op ESPN.