<
>

KNVB en Parsons per direct uit elkaar

Bondscoach Mark Parsons vertrekt bij de vrouwen van het Nederlands elftal. De KNVB laat weten dat "gezamenlijk" is besloten de samenwerking te beëindigen.

Nederland werd in juli op het Europees kampioenschap in Engeland in de kwartfinales uitgeschakeld door Frankrijk. Daarna volgde een evaluatie van de diverse partijen over de afgelopen periode. "Hieruit bleek dat er te weinig vertrouwen bestaat dat onder de huidige leiding de ambities worden waargemaakt", zegt de KNVB.

Oranje werd tijdens het evenement geplaagd door meerdere tegenslagen. Zo waren er blessures en enkele gevallen van een besmetting met het coronavirus bij belangrijke speelsters. In mei vorig jaar werd Parsons gepresenteerd als opvolger van Sarina Wiegman, met wie Oranje in 2017 Europees kampioen werd en in 2019 de tweede plaats op het WK veroverde.

KNVB: "We willen meedoen om de prijzen"
"In aanloop naar en op het EK vielen het vertoonde spel en de resultaten tegen en dat kunnen we ons niet veroorloven", reageert Jan Dirk van der Zee, binnen de directie van de KNVB eindverantwoordelijk voor het vrouwenvoetbal. "De lat ligt hoog. Nederland was titelverdediger en ook finalist op het laatste WK. We willen meedoen voor de prijzen. Met het oog op de huidige WK-kwalificatiereeks is besloten dat op zeer korte termijn iemand anders aan het roer komt te staan. Dat is geen leuke beslissing, maar ook dat hoort bij topvoetbal."

Begin september gaat Oranje verder met de lopende kwalificatiereeks voor het wereldkampioenschap. Dan speelt Nederland de return tegen IJsland. Na zeven wedstrijden staat Oranje op de eerste plaats in de groep, met een voorsprong van 2 punten op IJsland, dat een wedstrijd minder heeft gespeeld. Bij winst is Nederland gekwalificeerd voor het WK in Australië en Nieuw-Zeeland van volgend jaar.

"Duidelijke inschattingsfout KNVB"
Fresia Cousino Arias volgt de Oranjevrouwen op de voet voor ESPN en wijst ook naar de KNVB. "Natuurlijk is het over het algemeen een teleurstellende periode geweest, maar de KNVB heeft ook duidelijk een inschattingsfout gemaakt. Zij hebben heel bewust voor Parsons gekozen die zijn papieren nog niet had en in het begin het bondscoachschap moest combineren met zijn baan als hoofdtrainer van Portland Thorns. Dat is een valse start geweest en daar is het team eigenlijk nooit helemaal bovenop gekomen."

Over de opvolging van Parsons maakt Cousino Arias zich minder zorgen. "Niemand wilde Wiegman opvolgen. Je kon het niet beter doen dan Wiegman die de EK-titel en WK-finale haalde. Die situatie is nu anders. Het is een stuk aantrekkelijker om Parsons op te volgen die het zelf dus wel aandurfde om Wiegman op te volgen en dat als een mooie kans zag."

"Duidelijk dat speelsters niet tevreden waren"
Ook Leonne Stentler, analist van ESPN is niet verrast door het vertrek van Parsons."Als je hoorde hoe de speelsters over Parsons spraken… Het was duidelijk dat de speelsters in een evaluatie met de bond zouden laten weten dat ze niet tevreden waren. Tijdens het EK sijpelde er al heel wat ontevredenheid door in interviews. Als Daniëlle van de Donk heel lang moet nadenken als haar wordt gevraagd wat ze van hem heeft geleerd zegt dat wel iets natuurlijk, om maar een voorbeeld te noemen. Maar ik was benieuwd of de KNVB het zou aandurven om zo snel alweer afscheid van de bondscoach te nemen. Dat de bond nu toch de knoop heeft doorgehakt is denk ik alleen maar goed.Hopelijk wordt er nu snel een nieuwe bondscoach aangesteld en duurt het niet zo lang als de vorige keer voordat er duidelijkheid komt.”

Als potentiële opvolger van Parsons noemt Stentler de naam van Jessica Torny, die assistent was van de vertrokken bondscoach. “Er zat natuurlijk al iemand met een UEFA Pro-licentie naast hem op de bank. We hebben nog weinig van haar kunnen zien en ik weet niet wat de speelsters van haar vinden, maar als ze er iemand met ervaring naast zetten die niet de ambitie heeft om hoofdcoach te worden, denk ik dat het wel kan werken met Jessica. Zeker als de speelster ook aangeven het in haar te zien zitten.”