Jarrod Bowen schiet West Ham United in slotfase naar Conference League-winst

West Ham United is er voor het eerst sinds 1965 weer in geslaagd een Europese hoofdprijs te winnen. In de finale van de UEFA Europa Conference League werd Fiorentina met 2-1 verslagen.

In de kleine maar sfeervolle Fortuna Arena in Praag, met nog geen 20 duizend zitplaatsen, gingen beide ploegen aanvallend van start. Binnen de minuut schoot Michail Antonio namens de Engelsen voor het eerst op goal, maar doelman Pietro Terracciano kon eenvoudig redden. Tien minuten later was West Ham voor het eerst echt dicht bij de openingstreffer, toen Declan Rice een afvallende bal op zijn rechterschoen nam, maar zijn schot ging rakelings naast. Vervolgens zakte het niveau van de wedstrijd terug en werd de rest van de eerste helft behoudend.

Wedstrijd stilgelegd

Na een half uur werd de wedstrijd tijdelijk stilgelegd na wangedrag van het Engelse publiek. Bij iedere corner van Fiorentina werd er vanuit het West Ham-vak met bekers gegooid. Toen Fiorentina-aanvoerder Cristiano Biraghi een corner wilde nemen, raakte een van de gegooide bekers de speler hard op zijn hoofd, waarbij hij een flinke snee opliep. Nadat het spel een paar minuten had stilgelegen, en Biraghi's hoofd was verbonden, werd de wedstrijd hervat.

Een kwartier na rust ontbrandde de wedstrijd eindelijk ook op voetballend gebied. Na ingrijpen van de VAR kreeg West Ham United een strafschop, omdat Biraghi hands maakte. Said Benrahma schoot onberispelijk raak, waardoor Fiorentina in de achtervolging moest. Die achtervolging slaagde binnen vijf minuten, toen Giacomo Bonaventura de gelijkmaker binnenschoot. De lange bal van achteruit werd door Nicolas Gonzalez met het hoofd klaargelegd voor Bonaventura, die met links aannam en razendsnel met rechts uithaalde.


Vlak voor tijd had Sofyan Amrabat de winnende treffer op zijn schoen, maar zijn afstandsschot belandde in de handen van Alphonse Areola. Maar in de tegenaanval waren het toch The Hammers die er met de overwinning vandoor gingen. Jarrod Bowen ontsnapte aan de buitenspelval van de Italianen en bleef koel, oog in oog met Terracciano.

De UEFA Europa Conference league is de tweede Europese hoofdprijs in de geschiedenis van West Ham United. In 1965 won de Londense club de Europacup II.