<
>
2022-23 UEFA Europa Conference League, Halve Finales
  • Pablo Fornals (90'+4')
Return - West Ham United door na 3-1 (agg)
Return - West Ham United door na 3-1 (agg)

Halve finale Conference League eindstation voor Europees avontuur AZ

Pro Shots

AZ is er niet in geslaagd om de finale van de Conference League te bereiken. In eigen huis verloor het donderdagavond met 0-1 van West Ham United. In het heenduel ging de ploeg van Pascal Jansen ook al ten onder (2-1). Het wordt dus geen eerste Europese finale in 42 jaar voor AZ.

Bij AZ verschenen de eerder geblesseerde Jesper Karlsson en geschorste Milos Kerkez weer aan de aftrap. Jens Odgaard was er niet bij vanwege een blessure die hij op de training had opgelopen. Daardoor verkaste Myron van Brederode van de linker naar de rechterflank.

De eerste grote kans van de wedstrijd was voor West Ham. Lucas Paquetá sneed in de 25e minuut naar binnen en kon vrij uithalen. Gelukkig voor AZ raakte de Braziliaan de paal. De thuisploeg kwam niet heel sterk voor de dag, terwijl de Londenaren beter oogden dan een week geleden.

Na rust veranderde het spelbeeld wat. AZ kwam goed uit de kleedkamer en dat resulteerde ook in een paar goede mogelijkheden. Zo was Sven Mijnans onder anderen dicht bij de openingstreffer. Nadat de storm van AZ was gaan liggen klopte West Ham weer aan bij de ploeg van Jansen. Doelman Mathew Ryan moest een paar keer optreden en hield zijn goal schoon.

In de zeventigste minuut kwam Dani de Wit binnen de lijnen voor de slotfase van de wedstrijd. AZ nam in dat slot een stuk meer risico, waardoor er aan beide kanten meer ruimte ontstond. De alles of niets poging leverde uiteindelijk niets meer op voor AZ. Wel voor West Ham, want in blessuretijd maakte Pablo Fornals aan alle twijfel een eind. De Spanjaard zorgde voor de enige treffer van de avond en zo eindigde het Europese avontuur van AZ net voor de finale.