<
>
2022-23 KNVB Beker, Finale
  • Jarrad Branthwaite (42' OG)
  • Thorgan Hazard (67')
PSV Eindhoven win 3-2 on penalties
PSV Eindhoven win 3-2 on penalties

PSV wint slordige finale KNVB Beker na strafschoppen van Ajax

PSV heeft de 105e editie van de TOTO KNVB Beker gewonnen. Na een matige wedstrijd, die in 1-1 eindigde, had de ploeg van Ruud van Nistelrooij strafschoppen nodig om zich te ontdoen van Ajax. Het is de elfde bekerwinst voor de Eindhovenaren.

Na tien minuten was het PSV dat voor het eerst richting het doel van Geronimo Rulli schoot, maar het afstandsschot van Johan Bakayoko hobbelde naast. Na 22 minuten kreeg Xavi Simons de eerste echt grote kans, op een voorzet van Jordan Teze. Maar hij schoot bij de tweede paal over.

Daarna drong Ajax aan, maar ook de volgende grote kans was voor de Eindhovenaren. Na slordig balverlies van Davy Klaassen werd Guus Til alleen voor de keeper gezet door Joey Veerman, maar de middenvelder stuitte op de uitkomende Rulli.

Opstootjes en matig voetbal
De eerste helft werd ontsierd door een enorm aantal opstootjes, waarbij scheidsrechter Dennis Higler al vijf keer een gele kaart trok. Ook het matige voetbal zorgde voor veel frustratie op de tribune. Vlak voor rust werd de wedstrijd eindelijk opengebroken. Op aangeven van Dušan Tadić dribbelde Steven Bergwijn het strafschopgebied binnen. Zijn schot werd onderweg nog aangeraakt door Jarrad Branthwaite en belandde achter doelman Joël Drommel.

Na rust kwam er eindelijk wat tempo in de wedstrijd. Eerst dacht PSV op gelijke hoogte te komen, toen André Ramalho een doorgekopte corner van vijf meter binnenschoot, maar de Braziliaan stond buitenspel. In de tegenaanval omspeelde Brian Brobbey doelmal Drommel, maar de spits schoot op de paal.

Gelijkmaker Hazard
Daarna ging PSV nadrukkelijk op jacht naar de gelijkmaker. Een kopbal van aanvoerder Luuk de Jong eindigde nog in de handen van Rulli, maar in de 66e minuut was het raak. Na een mooie actie van Xavi Simons kon invaller Thorgan Hazard van dichtbij binnentikken. Het tempo bleef hoog, met kansjes over en weer. Twintig minuten voor tijd kreeg Ajax via Brobbey een grote kans, maar de 21-jarige spits zag de compleet vrijstaande Steven Berghuis compleet over het hoofd, en schoot naast.

Namens de Eindhovenaren was Simons na uitglijden van Edson Álvarez dichtbij een treffer, maar wederom redde Rulli knap. Uiteindelijk waren er een verlenging en penalty's nodig om de winnaar te bepalen. In de serie misten Brobbey, Timber en Álvarez namens Ajax, en Ramalho en Sangaré namens PSV. Uiteindelijk was het Fábio Silva die de winnende strafschop benutte.