<
>
2022-23 UEFA Europa League, Kwartfinales
  • Leonardo Spinazzola (60')
  • Paulo Dybala (89')
  • Stephan El Shaarawy (101')
  • Lorenzo Pellegrini (109')
  • Igor Paixão (80')
  • Santiago Giménez (120')
Return - AS Roma door na 4-2 (agg)
Return - AS Roma door na 4-2 (agg)

Feyenoord na ware thriller uitgeschakeld door AS Roma

De ploeg van Arne Slot had vlak voor tijd de halve finales voor het oprapen, maar ging uiteindelijk in de verlenging tóch over de knie. Vlak voor tijd maakte Paulo Dybala de 2-1 voor AS Roma waardoor een verlenging uitsluitsel moest brengen. Daarin bleek de thuisploeg te sterk voor de Rotterdammers en wonnen de Romeinen met 4-1. Weer roept het elftal van José Mourinho Feyenoord een halt toe in Europa.

AS Roma begon sterk aan de return in een volgepakt Stadio Olimpico. Ruim zeventigduizend toeschouwers - waaronder geen Feyenoordsupporters - zorgden voor een schitterende ambiance. Bryan Cristante was namens de Italianen al na zeven minuten heel dicht bij de openingstreffer: de middenvelder schoot net naast het doel van Justin Bijlow.

Heetgebakerde wedstrijd
De intensiteit lag vanaf minuut één hoger dan in het heenduel in de Kuip vorig week. Quilindschy Hartman kreeg vanwege het vasthouden van Andrea Belotti al snel een gele prent te zien van scheidsrechter Anthony Taylor. Wijnaldum moest al na twintig minuten het veld geblesseerd verlaten. Feyenoord kwam na een wat moeizame openingsfase steeds beter in de wedstrijd. Uit een voorzet van Alireza Jahanbakhsh zorgde Sebastian Szymanski voor het eerste gevaar van Feyenoord-zijde.

Naarmate het einde van de zeer boeiende eerste helft volgde, liepen de gemoederen steeds hoger op. Zo werd de assistent van José Mourinho Salvatore Foti met een rode kaart naar de tribune gestuurd. Dat betekende de twaalfde rode kaart voor de staf van AS Roma in alleen al dit seizoen.

Orkaan van geluid
Ook bij aanvang van de tweede helft was het even billenknijpen voor het elftal van Arne Slot: Lorenzo Pellegrini had de openingstreffer op zijn schoen - wat over twee wedstrijden de gelijkmaker zou betekenen - maar raakte de paal. Toch lukte het Feyenoord ook nu weer om zich daarvan niet van de wijs te brengen. Santiago Giménez en Lutsharel Geertruida waren namens de Rotterdammers gevaarlijk.

Ondanks een sterkere fase van Feyenoord, deelde Leonardo Spinazzola na precies een uur spelen een snoeiharde tik uit door de 1-0 voor zijn rekening te nemen. Gekluts achterin en het niet kunnen wegwerken van de bal leverde een orkaan van geluid op in het Stadio Olimpico.

De klap was zichtbaar hard aangekomen bij Feyenoord: het lukte de Rotterdammers eigenlijk niet meer om in de buurt van doelman Rui Patrício te komen. Na bijna 75 minuten maakte Paulo Dybala zijn rentree in het team van Mourinho. Vlak daarna dachten de Romeinen op 2-0 te komen door Cristante, maar die treffer werd afgekeurd na een duw van Tammy Abraham.

Halve finales in één klap heel dichtbij
Tien minuten voor tijd kopte Igor Paixão uit een voorzet van Szymanski de gelijkmaker binnen: 1-1. De slotfase overleven en Feyenoord zou zich scharen tussen de halve finalisten van de Europa League.

Elftallen van Mourinho geven zich echter nooit zomaar gewonnen, ook nu niet. Uitgerekend Dybala maakte op prachtige wijze de 2-1 waardoor een verlenging op de loer lag. De minuten daarna piepte en kraakte het in de defensie van Feyenoord, maar een verlenging werd eruit gesleept door het team van Slot.

Dompers in verlenging stapelen zich op
Mentaal moet de verlenging voor Feyenoord ongelofelijk zwaar zijn geweest, de halve finales waren immers binnen handbereik. Zoals wel vaker dit seizoen kon de ploeg van Slot zich echter oprichten. Giménez kreeg al vroeg in de verlenging een megakans op de 2-2. De Mexicaanse spits schoot echter over.

Daar waar Giménez miste, maakte de voor Wijnaldum in het veld gekomen Stephan El Shaarawy wel een doelpunt: Hij tikte van dichtbij de 3-1 tegen de touwen. Eén Rotterdams doelpunt zou voldoende zijn voor een strafschoppenserie, maar een treffer viel aan de andere kant: Pellegrini maakte in de 110e minuut aan alle twijfel een einde: 4-1. De VAR gooide geen roet in het eten voor de Romeinen en dus is de ploeg van Mourinho weer het eindstation voor Feyenoord in Europa. Uit frustratie liep Giménez nog tegen een rode kaart op.