<
>
2022-23 UEFA Europa Conference League, 8e finales
  • Pedro (18')
  • Vangelis Pavlidis (45')
  • Milos Kerkez (62')
1ste Leg
1ste Leg

AZ overleeft Romeinse druk en wint knap bij Lazio

AZ heeft een knappe 1-2 overwinning geboekt op bezoek bij Lazio. In Rome stonden de Alkmaarders lange tijd onder druk, maar sprong het in tegenstelling tot de Romeinen erg goed om met de kansen.

Snelle achterstand
Ondanks dat Lazio met vijf wijzigingen begon aan de wedstrijd waren de Italianen vanaf het begin de bovenliggende partij. De eerste grote kans was dan ook gelijk raak, nadat Lazio de druk flink had opgevoerd in het eerste kwartier. Een voorzet van Mattia Zaccagni werd in de 18de minuut goed binnengeschoten door Pedro, die weer eens vanaf het begin mocht spelen omdat spits Ciro Immobile ontbrak vanwege een blessure.

Ondanks de achterstand ging AZ beter voetballen. Het kwam wat vaker langdurig in balbezit op de helft van Lazio en kreeg rond het halfuur via Sven Mijnans de kans op de gelijkmaker. Het schot van de 22-jarige middenvelder belandde alleen via Lazio-middenvelder Danilo Cataldi op de paal.

Even later werd het betere spel van de Alkmaarders wel beloond. Na goed doorzetten van Tijjani Reijnders kon Jesper Karlsson spits Vangelis Pavlidis bedienen. De Griek kwam uitstekend voor zijn man en tikte leep de 1-1 binnen. Zo gingen beide ploegen rusten met een 1-1 gelijkspel.

AZ draait het helemaal om
De late gelijkmaker van AZ was een klap voor de thuisploeg. Ook in de tweede helft haalde Lazio het niveau van het eerste kwartier niet, wat leidde tot de voorsprong voor de nummer 3 van de Eredivisie. Opnieuw gaf Karlsson de assist en nu was het Milos Kerkez die de bal onder het uitgestoken been van Luis Maximiano doorschoof.

Zo stond AZ brutaal op voorsprong in Rome, terwijl het niet tot enorm veel kansen kwam. Zeker na de 1-2 wist het weinig meer te creëren en de druk van Lazio nam toe. De Alkmaarders wisten een paar stressvolle momenten door te komen door de onzorgvuldigheid van de ploeg van Maurizio Sarri.

Zo gaat AZ met een uitstekende uitgangspositie richting de return in eigen huis van volgende week donderdag.