<
>
2022-23 UEFA Europa Conference League, Groepsfase
  • Nicolas Hasler (76')
  • Milos Kerkez (50')
  • Myron van Brederode (75')

AZ stelt Europese overwintering veilig door moeizame overwinning tegen FC Vaduz

ANP

AZ heeft een moeizame 1-2 overwinning geboekt tegen FC Vaduz. Mooi was het niet, maar doelpunten van Milos Kerkez en Myron van Brederode zorgen er wel voor dat AZ al één van de doelstellingen van dit seizoen behaald heeft: Europese overwintering.

Moeizame eerste helft
Het was lang wachten op grote kansen van de Alkmaarders, ondanks dat Sam Beukema bij een hoekschop nog wel in de buurt kwam van een snelle openingstreffer. Daarna was het wachten op kansen en kwam FC Vaduz steeds meer in de wedstrijd.

Supporters bij FC Vaduz veerden vooral op toen opgeroepen werd dat de koning van Liechtenstein aanwezig was in het knusse stadion. Ondanks dat de thuisploeg steeds wat meer in de wedstrijd kwam, gingen de ploegen met een 0-0 ruststand aan de thee.

0-1 Kerkez
Kerkez zag voor rust nog een doelpunt van hem afgekeurd worden door een opzichtige duw. In de tweede helft lukte het hem al snel om alsnog tot scoren te komen: door zijn doelpunt was Europese overwintering ineens heel dichtbij.

Ondanks de voorsprong werd het chagrijn van de laatste weken nog niet weggespeeld door het elftal van Jansen. Meerdere malen was het nietige FC Vaduz dicht bij de gelijkmaker. Doelman Hobie Verhulst had na ruim een uur spelen een prachtige redding op een schot van Franklin Sasere.

Laatste kwartier
Van Brederode leek aan alle twijfel een eind te maken door een kwartier voor tijd AZ op een 0-2 voorsprong te schieten. Lang konden de Alkmaarders overigens niet van die luxe genieten: vrijwel direct was het Nicolas Hasler die Verhulst klopte en de 1-2 binnen kon werken.

De laatste minuten was het een kwestie van overleven voor AZ: de thuisploeg kwam nog een aantal keer in de buurt van het doel van Verhulst. Ook de counters van AZ werden niet tot doelpunt omgezet, maar de 1-2 overwinning werd wel over de streep getrokken. Na drie nederlagen winnen de Alkmaarders weer en zien we AZ dus ook na het WK terug op de Europese velden.