<
>
2022-23 Vrouwen Eredivisie, Regulier seizoen
  • Tiny Hoekstra (14')

Allesbepalend duel brengt Ajax Vrouwen op poleposition voor landstitel

De allesbepalende wedstrijd tussen Ajax Vrouwen en FC Twente Vrouwen is een prooi voor de Amsterdammers. De ploeg van Suzanne Bakker slaagde erin te scoren tegen de Tukkers en de tegengoal bleek meteen de doodsteek voor Twente: 0-1. Een kampioenschap in de Azerion Vrouwen Eredivisie dat bijna niet meer kon missen, lijkt tegen alle verwachtingen in naar Amsterdam in plaats van Enschede te gaan.

Om het hol van de leeuw te beschermen bedacht Ajax-trainer Suzanne Bakker een meesterzet om Twente zo ver mogelijk van Amsterdams doel af te houden. Nadine Noordam kon haar kwaliteiten als aanvallende middenvelder in de koelkast zetten om als vleugelverdediger te fungeren. Het was iets waar het Twente van Joran Pot niet per se een antwoord op had. Dat Ajax scherp zou starten, was het onheil die Pot de vrouwen van Twente van tevoren had meegegeven.

Jansen op de lat
Aan Eshly Bakker om het goede begin van de thuisploeg te belonen in de vorm van een voorsprong, maar haar inzet uit een corner rolde in de armen van Twente-keeper Daphne van Domselaar. Dat was het voornaamste doelfeit van Ajax aan het begin van de eerste helft. Twente, dat niet per se beter was dan de thuisploeg, geraakte dichter bij een goal, toen Renate Jansen na twaalf minuten haar kans schoon zag het doel van Lize Kop onder vuur te nemen. Haar poeier spatte uiteen op het Amsterdamse aluminium.

Twentse tegentreffers komen dit seizoen even vaak voor als sneeuw in hartje zomer. Enkel PSV’er Julie Biesmans, Ajax-aanvaller Romée Leuchter en Fortuna-speelsters Tessa Wullaert en Hanna Huizenga kregen dat in 19 wedstrijden voor elkaar. Tot de 14e minuut aanbrak. Chasity Grant versnelde aan de rechterflank weg van Danique van Ginkel, die haar inzet licht van richting veranderde waardoor Van Domselaar geen grip kreeg op de haar schot. Tiny Hoekstra was er als de kippen bij om Ajax uit de rebound op voorsprong te zetten. De afgeladen Toekomst barstte zowat uit zijn voegen.

Pas na een half uur leek het alsof de spelers van Twente de schroom, zenuwen en angst van zich af konden spelen. Zelden had de ploeg van Pot het zo lastig als op deze zaterdagmiddag in Amsterdam. Iets wat dit seizoen bijna altijd lukte - goedlopende aanvallen opzetten – bleek onverwachts lastig voor de ploeg die zijn vierde landstitel op rij wilde toevoegen.

Offensief Twente
Pot wachtte met wat aanpassingen in de rust, maar de boodschap leek overduidelijk. Zo snel mogelijk een gelijkmaker noteren na rust. In het eerste kwartier van de tweede helft liet Twente het beste van het spel zien. Wieke Kaptein op de lat, Jansen op de lat, Fenna Kalma van dichtbij uit een corner. Telkens lag Kop in de weg of had Twente het geluk niet aan zijn kant. Voor een ploeg die gemiddeld vaker dan vier keer scoort per wedstrijd was het om hopeloos van te worden.

Maar hopeloos bleef het. Niet Twente maar Ajax gaat zo de laatste speelronde in als nummer één van de Azerion Eredivisie Vrouwen. Op 7 mei neemt Ajax het op in Zwolle tegen PEC. Twente moet hopen op een misstap van de Amsterdammers en zelf winnen van Feyenoord anders is een Amsterdamse titel dit seizoen een feit.