<
>
2022-23 Eredivisie, Regulier seizoen

sc Heerenveen en Sparta Rotterdam delen punten in doelpuntloos openingsduel

De eerste Eredivisie-wedstrijd van het nieuwe seizoen heeft geen winnaar opgeleverd. Een teleurstellend duel tussen sc Heerenveen en Sparta Rotterdam eindigde in een bloedeloos gelijkspel: 0-0.

Heerenveen start met twee aanwinsten, vijf debutanten bij Sparta
Er verschenen heel wat debutanten op het veld. Bij de thuisclub had nieuwe trainer Kees van Wonderen een plek in de basis ingeruimd voor Andries Noppert (overgekomen van Go Ahead Eagles) en aanvaller Mats Köhlert (vorig seizoen Willem II).

Bij Sparta debuteerden maar liefst vijf spelers in het Abe Lenstra-stadion, onder wie Jonathan de Guzman. De 14-voudig international van Oranje is een van de vele spelers die Sparta deze zomer aantrok. Trainer Maurice Steijn, die er eind vorig seizoen in slaagde om Sparta in de Eredivisie te houden, liet ook doelman Nick Olij, verdediger Mike Eerdhuijzen en de aanvallers Jason Eyenga Lokilo en Tobias Lauritsen starten vanaf het begin. Heel wat andere nieuwelingen zaten op de bank.

Aftasten
Van een spectaculaire seizoensstart was geen sprake. Het veldspel was slordig en beide ploegen kwamen niet tot kansen in de eerste helft. Jason Eyenga-Lokilo zorgde in de twaalfde minuut voor de eerste serieuze doelpoging, maar zijn inzet miste kracht. Noppert bracht zonder problemen redding. Vlak voor rust ontving Köhlert in het strafschopgebied een strakke pass van Thom Haye, maar hij stuitte op Olij.

Ook in de tweede helft creëerden beide ploegen weinig kansen. Een schot van Vito van Crooij zeilde een kwartier voor tijd over het doel van Noppert. De slotfase was voor Sparta. Met vijf invallers probeerde Sparta de wedstrijd naar zich toe te trekken. Heerenveen zag Haye uitvallen met een blessure en daardoor kon de van IF Elfsborg overgekomen Simon Olsson debuteren. Van Crooij zorgde met een kopbal voor de laatste doelpoging, maar het bleef bij 0-0.