<
>
2021-22 Eredivisie Promotie/Degradatie, Finale
  • Thomas Verheydt (34')
  • Felipe Pires (40')
  • Sem Steijn (47')
  • Sacha Komljenovic (97')
  • Tyrese Asante (69')
  • Marouan Azarkan (78')
  • Reuven Niemeijer (83')
  • Thijs Dallinga (90'+3')
  • Redouan El Yaakoubi (108')
  • Michael Chacon (90'+2')
Return - gelijk winst (agg) - EXC win 8-7 on penalties
Return - gelijk winst (agg) - EXC win 8-7 on penalties

Excelsior na knotsgekke apotheose via penalty's terug in de Eredivisie

Na een werkelijk krankzinnige ontknoping van de Play-Offs om promotie is Excelsior volgend seizoen weer Eredivisionist. Een meeslepend voetbalgevecht van 120 minuten met ADO Den Haag leverde een 4-4 eindstand op, waardoor strafschoppen een beslissing moesten brengen. Daarin groeide Excelsior-doelman Stijn van Gassel uit tot de held. Hij pakte de achttiende penalty van de strafschoppenreeks van Jamal Amofa.

In het sfeervolle en uitverkochte Cars Jeans Stadion bracht Thomas Verheydt de thuisploeg binnen 20 seconden bijna op voorsprong. Verheydt dook op voor Excelsior-doelman Van Gassel, die de inzet van de spits keerde. ADO bleef de aanval zoeken, terwijl Excelsior moeilijk van haar eigen helft af kwam.

De ploeg van Marinus Dijkhuizen gooide naarmate de eerste helft vorderde de schroom van zich af en meldde zich ook in het vijandelijke strafschopgebied. Dat leidde in de 29e minuut tot een penalty voor de Kralingers. De bal kwam op de arm van de ongelukkige Amofa. Topscorer Thijs Dallinga ging achter de bal staan, maar miste. Hugo Wentges koos de goede hoek en wist ook de rebound te keren.

Het vermakelijke duel werd vervolgens kort onderbroken door scheidsrechter Danny Makkelie, omdat één van zijn asisstenten was geraakt door attributen vanaf de tribune. Kort na de hervatting greep ADO de leiding via wie anders dan Verheydt. Een voorzet van Boy Kemper werd door de Haagse beer binnengekopt. Ruim vijf minuten later verdubbelde Felipe Pires de voorsprong. De aanvaller pikte de bal op na een hoekschop en schoof binnen in de lange hoek. De Braziliaan, die twee maanden geleden nog voor het Oekraïense SK Dnipro-1 speelde, maakte zijn eerste in het groen en geel.

De tweede helft was slechts een minuut onderweg of Sem Steijn leek het duel al te beslissen. Op aangeven van Ricardo Kishna schoot de middenvelder de 3-0 tegen de touwen. Het voelde voor ADO als een bevrijding, maar Excelsior gaf niet op. De Kralingse hoop werd nieuw leven ingeblazen door een rode kaart van ADO-rechtsback Tyrese Asante, die zijn tweede gele kaart pakte. De hernieuwde hoop resulteerde in de aansluitingstreffer van Marouan Azarkan in de 78e minuut.

Rotterdamse remontada

Vijf minuten later bracht Reuven Niemeijer de spanning volledig terug. De middenvelder was het eindstation van een snelle uitbraak van de gasten. Daarna ontvouwde zich een uiterst spanning slotfase, waarin Excelsior alles en iedereen naar voren stuurde. Uiteindelijk maakte Dallinga zijn gemiste strafschop weer goed met een rake kopbal in de 93e minuut en sleepte daarmee een verlenging uit het vuur. Vlak voor de gelijkmaker van Dallinga kreeg Michael Chacon een rode kaart voor een overtreding op Gregor Breinburg.

Beide ploegen begonnen zodoende met tien man aan de verlenging. Het had even wat voeten in de aarde voordat die verlenging van start kon. Een hoop ADO-supporters waren inmiddels op de boarding geklommen. Toen de boarding weer vrij was en iedereen weer op z'n plaats zat, ging de bal weer rollen.

In de verlenging pakte ADO opnieuw de leiding. Sacha Komljenovic, die in het veld was gekomen voor de moegestreden Verhedyt, schoof binnen nadat Amar Ćatić klaarlegde. Weer kwam die voorsprong te vroeg voor ADO, want in de tweede helft van de verlenging kopte Excelsior-aanvoerder Redouan El Yaakoubi de 4-4 achter Wentges. Meer zat er niet in voor beide ploegen en dus moesten strafschoppen een beslissing brengen over wie er volgend seizoen in de Eredivisie speelt.

Excelsior-invaller Raphaël Eyongo miste als eerste. Vervolgens pakte Van Gassel de strafschop van ADO-middenvelder Dhoraso Klas. Na achttien strafschoppen was het Excelsior-goalie Van Gassel die de inzet van Amofa stopte, waardoor de Rotterdammers na drie jaar weer terugkeren op het hoogste niveau.