<
>
2021-22 Eredivisie Promotie/Degradatie, Finale
  • Marouan Azarkan (47')
  • Sem Steijn (90'+2')
1ste Leg
1ste Leg

Steijn bezorgt ADO in extremis prima uitgangspositie in Kralingen

Excelsior is er in de eerste finalewedstrijd van de Keuken Kampioen Play-Offs tegen ADO Den Haag niet in geslaagd om met een gunstige uitgangspositie af te dwingen. Dankzij een hele late gelijkmaker van Sem Steijn eindigde het duel in Kralingen in 1-1.

Grote vraag vooraf lag vooral in de opstelling van ADO Den Haag. Samy Bourard kon door ziekte niet spelen en werd vervangen door de Spaanse Guillem Rodríguez, die voor dit duel 26 minuten in het eerste van de club uit de Hofstad had gemaakt, stond voor het eerst in de basis. Bij Excelsior twee wijzigingen in vergelijking tot de 1-3 gewonnen wedstrijd in Almelo van zaterdag. Michael Chacón en Julian Baas werden vervangen door Marouan Azarkan en Joshua Eijgenraam.

Een favoriet aanwijzen voor dit duel was ongeveer net zo moeilijk als te voorspellen wie er 16e zou worden in de Eredivisie. Zó weinig verschil zat er op papier tussen de nummers vier en zes van de Keuken Kampioen Divisie. Excelsior probeerde in eigen huis het initiatief te nemen in de eerste helft en dat lukte vrij aardig. Met name Thijs Dallinga en Marouan Azarkan kregen voor de Kralingers de grootste kansen in het eerste half uur, maar ADO-doelman Hugo Wentges was waakzaam in het eerste gedeelte van de wedstrijd.

ADO Den Haag kon er voor rust maar weinig tegenover brengen. Als Thomas Verheydt de bal had, oogde het dreigend, maar de ploeg van Giovanni Franken kwam veel te weinig in de buurt van Rotterdams doel. Meteen na rust zag de ploeg van Marinus Dijkhuizen kans om de score te openen. Een Nederlands/Marokkaans tintje zat er aan de goal toen Redouan El Yaakoubi vleugelspeler Couhaib Driouech de diepte instuurde waarna hij de bal voorgaf en Azarkan zijn voet tegen de bal kreeg. Simpel verschalkte hij Wentges: 1-0.

In de slotfase kwam ADO wat meer in balbezit en drukte het wat meer naar voren. Daarmee dwong de ploeg van Franken vooral corners af, al kreeg Verheydt ook twee keer een kans om de score gelijk te trekken. De spits had alleen te weinig tijd om tot een goed schot te komen. Toen Verheydt er niet zelf in slaagde om tot een goal te komen, gaf hij de bal op het beslissende moment af. In de extra tijd was het de spits die Sem Steijn bediende en de middenvelder die zo belangrijk is dit seizoen zorgde voor 1-1. Zondag om 18:00 uur is de return in Den Haag.