<
>
2021-22 Eredivisie Promotie/Degradatie, Kwartfinales
  • Couhaib Driouech (95')
  • Nikolas Agrafiotis (120'+3')
2e Leg - Excelsior wint 4-2 in totaal
2e Leg - Excelsior wint 4-2 in totaal

Excelsior krijgt Roda JC pas in verlenging op de knieën

Met 2-2 als meest onverwachte uitslag van de heenwedstrijd kon het tweede duel in de Keuken Kampioen Play-Offs niet anders dan een nieuw spektakel opleveren. Dat gebeurde. Na een eerste helft die alle kanten op ging, werd het in de tweede helft een wedstrijd waarin Excelsior het naar zich toe leek te trekken, daarbij vergat het enkel te scoren en dus was verlenging de sleutel om een plek in de halve finale. Uiteindelijk is Excelsior de ploeg die doorgaat naar de halve finale van de nacompetitie met een 0-2 zege. Daarin is de nummer zestien van de Eredivisie de tegenstander en die wordt morgen bekend.

Bryan Limbombe koos er niet voor om op zijn verjaardag te voetballen, maar nu 14 mei toch op de datum van de kwartfinale viel, kon hij niet anders. En waar Excelsior-doelman Stijn van Gassel vorige wedstrijd nog cadeautjes uitdeelde, kon Limbombe die dit duel nog niet uitpakken. Het jongere broertje van oud-N.E.C'er Anthony kreeg kansen zat om zijn verjaardag nog sierlijker te maken, was de plaaggeest voor de Rotterdamse defensie en kreeg minimaal vier kansen om de score te openen. Met name toen hij zeker zes seconden kreeg om de bal goed te leggen en de bal rustig in de hoek te leggen, panikeerde de Congolese Belg en produceerde hij een afzwaaier.

Keepers stelen de show
Niet alleen Limbombe kreeg kansen in het eerste kwartier dat de Limburgers de bovenliggende partij waren. Ook Patrick Pflücke had een alleraardigste mogelijkheid, maar dankzij een fenomenale redding van Van Gassel bleef de score op 0-0. Niet alleen Roda kreeg kansen, in de tegenaanval kwam Excelsior steeds vaker in de buurt van Rody de Boer. Amir Absalem vond dat Marouan Azarkan wel té dichtbij kwam, haalde hem onderuit in de zestien terwijl de bal ook nog zijn hand raakte, maar arbiter Jochem Kamphuis durfde het niet aan om een strafschop te geven.

Grootste kans voor de Kralingers voor rust was voor Keuken Kampioen Divisie-topscorer Thijs Dallinga, die de bal van Azarkan perfect voorgelegd kreeg om vanaf een meter of zeven hard binnen te schieten. Maar een enorm knappe redding van De Boer voorkwam een treffer voor de topscorer. Toen De Boer eenmaal gepasseerd was, werd een inzet van Azarkan vervolgens van de lijn gehaald. Een geweldige eerste helft, die alleen maar een opvolger kon krijgen na rust in de vorm van doelpunten.

En daarvoor kreeg doelpuntenfenomeen Dallinga de grootste mogelijkheid toen hij vanaf 66 minuten vanaf elf meter mocht aanleggen voor een strafschop. Waar Dallinga donderdag nog raak schoot, was de droomavond van De Boer er een om serieus in te lijsten. Met een geweldige duik naar de rechterhoek keerde hij de inzet van de Groninger om Roda - dat minder aan de tweede helft begonnen was - terug in de wedstrijd te brengen: 0-0. Na 82 minuten leek hij wel de score te openen, maar stond hij na een fraaie steekbal van Azarkan een half metertje buitenspel.

Joppen mist op centimeters
Excelsior verdiende het om een plek bij de laatste vier te verwerven, maar liet dat zelf na. Een verlenging was de enige mogelijk uitkomst. Daarbij was de tweede helft een soort replica van de eerste helft eerder deze week. Excelsior was beter dan Roda, had over twee wedstrijden gezien recht op meer, maar de Koempels waren gewoonweg opvallend stug. Met de verlenging kwam er ook een mogelijkheid voor Roda. Uit een corner was het Guus Joppen die de bal op een meter van het doel voor zijn voeten kreeg, maar de verdediger slaagde er niet in om daar wat mee te doen.

30 seconden later was het wel raak, maar niet voor de thuisploeg. Een voorzet werd door Dallinga op geweldige wijze verlengd, waarna Couhaib Driouech de bal simpel achter De Boer gewerkt: 0-1. De doelman die overal een antwoord op had, was kansloos op de inzet van de invaller en dus moesten de Limburgers opnieuw naar voren. Met het uitvallen van Roda's beste spelers bleek dat een hele opgave. Lange halen snel thuis, werd het credo. Iets wat niet al te succesvol bleek aangezien de Kralingse luchtmacht zeker niet onder deed voor die van de Limburgers. Uiteindelijk kreeg Roda in de laatste seconde het deksel op de neus. Nikolas Agrafiotis tikte - toen iedereen van Roda naar voren was - raak in een leeg doel: 0-2.