<
>
2021-22 Eredivisie Promotie/Degradatie, Kwartfinales
  • Kenzo Goudmijn (9')
  • Thijs Dallinga (42' PEN)
  • Dylan Vente (67')
  • Stefano Marzo (68')
1ste Leg
1ste Leg

Knappe comeback Roda JC in Kralingen goed genoeg voor 2-2

Roda JC is er ondanks een kansloos eerste uur in geslaagd een goed resultaat te boeken in de eerste ronde van de Keuken Kampioen Play-Offs. De ploeg van Jurgen Streppel speelde met 2-2 gelijk, terwijl er van gevaar voor de aansluitingstreffer nauwlijks sprake was. Excelsior zal wat sikkeneurig aan de wedstrijd terugdenken, want met een riante 2-0 voorsprong had de ploeg van Marinus Dijkhuizen veel meer moeten doen.

Halverwege het seizoen leek er geen enkele twijfel, Excelsior moest dit seizoen wel promoveren. Van de eerste 22 speelrondes stonden de Kralingers er maar 7 niet bij de eerste twee van de competitie. Daarnaast was er een spits die vaker scoort dan Robert Mühren, iets wat sowieso al een wonder mag heten, want Thijs Dallinga stond voor dit seizoen op welgeteld één doelpunt in het betaald voetbal. Telramen waren niet genoeg om de doelpunten van Dallinga nauwkeurig te kunnen noteren. Maar wonderen kunnen enkel voortkomen als er ook enige vorm van tegenslag bij zit, iets wat Excelsior overkwam na de winterstop. Dallinga's doelpuntenmoyenne daalde lichtjes, de puntjes kwamen minder binnen.

Knappe openingsgoal
Roda JC wist onder Jurgen Streppel eigenlijk het hele seizoen al waar het aan toe was. Slechts twee speelrondes zat de club niet bij de eerste negen teams op de ranglijst. Maandenlang kon de ploeg zich al voorbereiden op dit duel, maar daar leek het de eerste minuten in het Van Donge & De Roo Stadion nauwelijks op. Negen minuten waren verstreken toen Mats Wieffer de ruimte zag om Kenzo Goudmijn aan te spelen op een gevaarlijke positie. Na een knappe combinatie met Reuven Niemeijer kreeg hij de bal voor zijn mindere linker, maar met een machtige uithaal verschalkte hij Rody de Boer.

Het duel kreeg vervolgens een wat markant karakter. Penaltymomenten wakkerden de Limburgse vlam nog wat harder aan. Sven Nieuwpoort die namens Excelsior Amir Absalem omver kegelde, bleek een actie die door arbiter Dieperink gewoon door de beugel kon. Wanneer Niemeijer niet heel veel later naar de vlakte ging, was dat voor de scheidsrechter genoeg reden om wél naar de stip te wijzen. Voor Dallinga een koud kunstje om de Rotterdammers nog voor rust op een veilige voorsprong te schieten: 2-0.

Comeback Roda JC
Roda JC moest iets, maar lang bleef onduidelijk wat precies. Excelsior was dichter bij de 3-0 dan dat er een 2-1 in de lucht hing. Al was dat uiteindelijk precies de plek waar die vandaan kwam voor Excelsior-doelman Stijn van Gassel. Een van de beste keepers uit de Keuken Kampioen Divisie werd verschalkt uit de heldere hemel, want het was daar ergens waar het schot van Dylan Vente vandaan kwam. De spits die op elke wedstrijddag vier eieren naar binnen schranst dacht na 67 moeilijke minuten van de Limburgers maar eens aan een uithaal van meer dan twintig meter. Gedragen door de wind bleek dat voor Van Gassel een kanonskogel bij een kakeldichte mist. Verrast grabbelde hij de 2-1 uit het net.

Nog niet helemaal bijgekomen zag hij de bal binnen een minuut weer zijn richting op komen. Bryan Limbombe werd weggestuurd door Patrick Pflücke en gaf de bal voor. Van Gassel reageerde niet goed op zijn bal, kon hem niet klemmen, waarna uiteindelijk Stefano Marzo de 2-2 zich aan het wedstrijdformulier liet toeschrijven. Voor wie de eerste helft van de Koempels had gezien, was dat een onmogelijke werkelijkheid, een utopie.

Zaterdag staat de wedstrijd in het Parkstad Limburg Stadion op het programma. De winnaar van dit duel speelt in de halve finale tegen de nummer zestien van de Eredivisie.