<
>
2021-22 KNVB Beker, Halve Finales
  • Steven Berghuis (11')
  • Davy Klaassen (89')

Zakelijk Ajax heeft geen kind aan AZ

Door doelpunten van Steven Berghuis en Davy Klaassen heeft Ajax zich ten koste van AZ geplaatst voor de finale van de TOTO KNVB Beker. In een halve finale met weinig uitgespeelde kansen en veel strijd trok de ploeg van Erik ten Hag de overwinning over de streep.

Het duel in het AFAS Stadion begon later omdat Ajax op zich liet wachten. De Amsterdammers stonden in de file en arriveerden later dan gepland. Er was afgesproken dat er wel gewoon om 20.00 uur zou worden afgetrapt, maar Ajax nam uitgebreid de tijd voor de warming-up en liet AZ wachten in de spelerstunnel. Om 20.07 werd de bal pas aan het rollen gebracht.

De eerste grote schietkans van de wedstrijd leverde ook direct een doelpunt op. Een uitbraak die Berghuis inleidde werd later zelf afgerond door de aanvaller. Vanaf de rand van het strafschopgebied mikte Berghuis in de 11e minuut hard en laag raak. Gesteund door die voorsprong kreeg Ajax naarmate de eerste helft vorderde een steeds groter overwicht op AZ. Behoudens een poging van Antony, waar AZ-doelman Peter Vindahl zijn vingers tegen kreeg, werden de gasten niet heel gevaarlijk. De ploeg van Pascal Jansen bracht veel strijd aan de dag. Er waren irritaties over en weer, waardoor het spel geregeld stil kwam te liggen.

Klaassen beslist halve finale

Dat spelbeeld veranderde in de tweede helft niet. Zonder groots te spelen bleef Ajax relatief eenvoudig overeind in Alkmaar. De opzet van AZ om Ajax te ontregelen slaagde af en toe, maar dat leidde niet tot doelrijpe kansen voor de thuisploeg. Davy Klaassen drukte vlak voor het laatste fluitsignaal een Alkmaars slotoffensief de kop in. In de 89ste minuut stond de ingevallen Klaassen op de juiste plek om de 0-2 binnen te lopen op aangeven mede-invaller Nicolas Tagliafico.

Ajax maakt met deze zege een einde aan een reeks van 18 ongeslagen wedstrijden van AZ.