<
>
2021 Afrika Cup, 8e finales
Equatorial Guinea door na 6-5 on penalties
Equatorial Guinea door na 6-5 on penalties

Equatoriaal-Guinea verrassend de laatste kwartfinalist na zege op Mali

Pro Shots

Equatoriaal-Guinea heeft zich als laatste land op de Afrika Cup bij de kwartfinalisten gevoegd na een zege op Mali. Alle affiches zijn nu bekend; Equatoriaal-Guinea gaat het opnemen tegen Senegal met Sadio Mané. Mali verdiende de overwinning, maar vergat zichzelf te belonen in de reguliere speeltijd én de verlenging. Na een doelpuntloze wedstrijd namen de Malinese Adelaars de strafschoppen slechter.

Geclaimde penalty's
Beide ploegen konden geen potten breken in de eerste helft, maar de discussie rondom mogelijke penalty's overheersde. Equatoriaal-Guinea, dat verrassend tweede was geworden in de poule, dacht recht tot spreken te hebben omdat tegenstander Mohamed Camara in de zestien de bal tegen zijn eigen arm kopte. De scheidsrechter vond het niets, maar een halfuurtje later wilde hij aan de andere kant wel de bal op de stip leggen omdat Moussa Doumbia neerging. Na ingrijpen van de VAR constateerde hij echter dat de aanvaller zelf zijn balans kwijtraakte.

De Malinese Adelaars, die als groepswinnaar door waren gegaan, kregen na rust de meeste kansen om een plek bij de laatste acht veilig te stellen. Naast dat er weer een bal op een arm belandde in het strafschopgebied, liet invaller Djigui Diarra een enorme kans liggen door wild over te schieten. Een andere wissel, Moussa Djenepo, zag een aangeraakt schot rakelings naast verdwijnen.

Net als bij het eerdere duel van vandaag, waarin Egypte Sébastien Haller en Ibrahim Sangaré terug naar Nederland stuurde, vielen er geen goals in 120 minuten tijd en moesten strafschoppen beslissing brengen. Emilio Nsue schoot namens Equatoriaal-Guinea meteen hoog over. Massadio Haidara en Hamari Traoré mistten vervolgens namens Mali, maar Pablo Ganet maakte het niet af. De misser van Falaye Sacko deed Mali uiteindelijk de das om. De scheidsrechter floot aanvankelijk nog niet af, maar na bevestiging van de VAR dat de keeper niet te vroeg van zijn lijn was gekomen, kon het feestje losbarsten voor Equatoriaal-Guinea.

Gambia - Kameroen is zaterdag om 17:00 uur LIVE te zien op ESPN 2
Burkina Faso - Tunesië is zaterdag om 20:00 uur LIVE te zien op ESPN 2
Egypte - Marokko is zondag 17:00 uur LIVE te zien op ESPN 2
Senegal - Equatoriaal-Guinea is zondag om 20:00 uur LIVE te zien op ESPN