<
>
2021 Afrika Cup, Finale
Senegal win 4-2 on penalties
Senegal win 4-2 on penalties

Senegal schrijft geschiedenis met eerste Afrika Cup-winst

Pro Shots

De finale was amper vijf minuten onderweg toen het meest memorabele moment zich aandiende. De Egyptenaar Mohamed Abdel Monem maakte een overtreding in eigen zestien en zijn charge werd door scheidsrechter Victor Gomes bestraft met een penalty. Terwijl Senegal-aanvoerder Sadio Mané zich over de bal boog, zocht Mohamed Salah contact met zijn keeper Gabaski. Met succes: na het korte praatje schoot de sterspeler van Senegal de bal hard op de vuisten van Gabaski.

Na een half uur meldde Salah zich voor het eerst gevaarlijk voor het doel van Senegal. Met een fraaie actie kwam hij vanaf de rechterkant naar binnen, zijn schot kon echter makkelijk opgeraapt worden door doelman Edouard Mendy. Vlak voor rust was Salah opnieuw dicht bij een treffer. Weer was het de doelman van Chelsea die met een fraaie duik de poging van Salah uit de rechterkruising wist te tikken. Beide ploegen bleven nadrukkelijk op zoek naar de openingstreffer maar gescoord werd er niet.

In het tweede bedrijf was het spelbeeld onveranderd. Beide ploegen zochten naar mogelijkheden maar tot grote kansen leidde dit niet, dit was mede te danken aan het geweldige keeperswerk van zowel Gabaski als Mendy. Ook sterspelers Salah en Mané wisten geen potten te breken. In de laatste fase nam de vermoeidheid toe en maakt beide ploegen steeds meer overtredingen. De elftallen leken zich alvast op te maken voor de verlenging.

Keepers absolute uitblinkers tijdens verlenging
Voor Egypte was het alweer de vierde verlenging van deze Afrika Cup. Olympique Marseille-aanvaller Bamba Dieng kreeg al snel twee kansen maar telkens stond de 32-jarige doelman Gabaski in de weg. Diezelfde Dieng perste er drie minuten voor tijd nog een sprint uit, zijn schot werd uiteindelijk gekeerd door Gabaski die wederom in de goede hoek lag.

Gescoord werd er niet meer en dus zouden penalty's voor de beslissing zorgen. Net als in eerdere duels raadpleegde Gabaski opnieuw het briefje op zijn waterfles. In de serie miste Abdel Monem namens Egypte, maar in de beurt daarna deed Bouna Sarr hetzelfde. Nadat Mohanad Lasheen faalde namens Egypte, schoot speler van het toernooi, Sadio Mané zijn land naar de eindzege.