<
>
2021-22 KNVB Beker, 8e finales
  • Ricky van Wolfswinkel (48' PEN)
  • Julio Pleguezuelo (63' OG)
  • Vangelis Pavlidis (82')

AZ naar laatste acht na zege bij FC Twente

AZ heeft zich verzekerd van een plekje in de kwartfinale van de TOTO KNVB Beker. In de Grolsch Veste werd FC Twente, dat weinig kon forceren, verdiend verslagen: 1-2. AZ is terug in de kwartfinale nadat vorig jaar Ajax te sterk was in de achtste finale. Daarvoor behoorde AZ ook negen jaar lang tot de beste acht.

AZ dominant

Voor Twente was het de tweede topper op rij in de beker. Na een moeizame ronde tegen de amateurs van OSS'20 (0-2), werd Feyenoord aan de kant gezet door een doelpunt van Manfred Ugalde in de 114e minuut. AZ mocht als Europees spelende ploeg bij de tweede ronde instromen en versloeg daarin Heracles Almelo (4-1). Vaclav Cerny zat weer op de bank na een coronabesmetting en Robin Pröpper was ook weer van de partij bij Twente, dat weinig te vertellen had in de eerste helft.

Jesper Karlsson bezorgde de meeste dreiging namens AZ in de eerste helft. Telkens doemde er een rode muur voor de buitenspeler op, maar na een dieptebal was hij wel trefzeker. Zonder hulp van de VAR werd de goal na enige twijfel door de assisent-scheidsrechter afgekeurd wegens buitenspel, maar dat bleek een foute beslissing.

AZ, hiervoor al elf wedstrijden op rij ongeslagen, kwam ondanks een overwicht toch op achterstand. Waar collega-keeper Xavier Mous afgelopen weekend namens sc Heerenveen nog hard in de fout ging tegen Twente, was nu de beurt aan Peter Vindahl Jensen. De sluitpost liet in een misverstand met Sam Beukema, die de geblesseerde Bruno Martins Indi verving, de bal glippen en veroorzaakte vervolgens ruw een penalty. Ricky van Wolfswinkel weet hoe het is om tegen AZ in de beker te scoren; hij deed het twee keer in de gewonnen finale van 2017 met Vitesse. De spits faalde niet vanaf elf meter. Een afstandschot van Daan Rots belandde vervolgens op de paal.

Pavlidis de held

De bezoekers kregen ook een cadeautje. Een voorzet van Fredrik Midtsjø werd door Julio Pleguezuelo in eigen goal gewerkt en daardoor was de stand weer in evenwicht. Daarna ging het niveau van de wedstrijd snel omlaag. AZ hield het initiatief, maar creëerde weinig. Vangelis Pavlidis maakte uiteindelijk de verlossende winnende goal nadat hij alleen op Lars Unnerstall afging. Het is de negende overwinning op rij voor AZ.