<
>
2022-24 UEFA Nations League, Groepsfase
  • Virgil van Dijk (73')

Oranje slaagt voor laatste WK-test dankzij Van Dijk

Pro Shots

Een Derby der Lage Landen tegen de nummer twee van de FIFA-ranking als uitzwaaiduel in een competitie die ook nog ergens over gaat. Het kan verkeren. Dat Nederland minimaal won van België zal de hoofdbrekens van de bondscoach niet hebben opgelost. Het wereldkampioenschap nadert. De voorbereidingstijd is klaar. Over 57 dagen wacht Senegal.

Zonder twijfel zullen de 128 vorige eerste helften een hoger amusementsgehalte hebben gehad dan deze 129ste editie tussen Nederland en België. Één moment voetbalkunst van Kevin De Bruyne – die met een licht boogballetje Axel Witsel voor Remko Pasveer zette – daargelaten was er niets om de rugleuning van het zitgedeelte te verlaten.

Belangrijkste punt aan Oranje-zijde was een blessure. Steven Berghuis kampte na het duel met Polen van donderdag al met enig zeer aan de rug, na een halfuur spelen schoot het er opnieuw in. Dat hij een van de twee middenvelders achter nummer ‘tien’ Davy Klaassen was, maakte de wissel voor Cody Gakpo niet meteen de meest logische. Klaassen zakte een linie, waardoor Gakpo zich opnieuw op de plek achter de spitsen kon manifesteren.

Geen zweetdruppels bij Courtois
Dat leidde voor rust amper tot doelpogingen van de zijde van Louis van Gaal. Vincent Janssen toonde aan over een matig rechterbeen te beschikken, Denzel Dumfries was nog te onrustig en Gakpo nam net iets te lang de tijd. Al dat soort aanvallen leidde niet tot een enkele zweetdruppel op het torso van Rode Duivel Thibaut Courtois.

Zowel assistent-trainer Thierry Henry – die de geschorst Roberto Martínez verving - als Van Gaal besloot de tweede helft te starten met twee wissels. Tyrell Malacia en Kenneth Taylor kwamen voor Janssen en Nathan Aké, Yannick Carrasco en Charles De Ketelaere kwamen binnen de lijnen voor Michy Batshuayi en Thomas Meunier. Opnieuw zorgde dat in het eerste kwartier nauwelijks voor echt gevaar.

Voetbalkunst van De Bruyne
Een kunststukje van De Bruyne was opnieuw het waarschuwingsmoment voor Oranje. De middenvelder van Manchester City zorgde met een stilistisch boogballetje opnieuw voor groot gevaar, nu met Amadou Onana als ontvanger. De middenvelder van Everton raakte de bal ineens uit de lucht, waarna Pasveer met een reflex zorgde dat de brilstand intact bleef.

De persoon die op zijn 31-jarige leeftijd zijn debuut gaat maken op een eindtoernooi veranderde die brilstand. Uit een sterk aangesneden hoekschop van Gakpo was het aanvoerder Virgil van Dijk die de bal achter Courtois kopte. De Beer uit Bree zorgde vervolgens ervoor dat een 2-0 uit bleef. Genoeg voor een 1-0 voorsprong, genoeg voor een plaats in het finaletoernooi van de Nations League, dat wat allemaal pas komt als het Wereldkampioenschap Voetbal al lang en breed gespeeld is.