<
>
2021 Women's International Friendly

Oranjevrouwen spelen doelpuntloos gelijk in matig oefenduel met Japan

De Oranjevrouwen zijn in een matig oefenduel met Japan niet verder gekomen dan een doelpuntloos gelijkspel. De compleet nieuwe formatie ten op zichte van de wedstrijd met Tsjechië wist weinig te creëren en mocht niet ontevreden zijn dat de tegendoelpunten uitbleven in het Haagse Cars Jeans Stadion: 0-0.

Zes debutanten

Bondscoach Mark Parsons voegde voor de oefenwedstrijd zes jonge speelsters toe aan de selectie en stelde maar liefst vier debutanten op: keeper Barbara Lorsheyd en verdedigers Samantha van Diemen, Caitlin Dijkstra en Janou Levels. Ervaren krachten Dominique Janssen, Jill Roord en Vivianne Miedema, die vandaag door de BBC tot beste speelster van het jaar werd benoemd, werden ontzien voor het duel in Den Haag.

Parsons nam die keuze omdat het WK-kwalificatieduel met Tsjechië - die uiteindelijk in een teleurstellend gelijkspel eindigde - vanwege sneeuw een dag werd uitgesteld en er weinig tijd tussen de twee wedstrijden zat. Daarnaast kampen een aantal basisklanten, zoals Lieke Martens en Jackie Groenen, met een blessure.

Overheersing Japan

De compleet nieuwe formatie kon in de eerste helft nog helemaal niks brengen. Alleen de Japanners hadden recht op een doelpunt, die druk zetten op de thuisploeg en dominant speelden. Vooral dankzij Yuika Sugasawa werd het doel van Lorsheyd, die na 41 oproepen eindelijk haar debuut maakte, zes maal bestookt. De Oranjevrouwen wisten aan de andere kant geen enkel schot af te leveren.

Met invallers Lisa Doorn, Maria Olislagers (debutanten), Victoria Pelova, Lineth Beerensteyn en Sherida Spitse (194e interland) probeerde Parson wat nieuwe energie in de ploeg te pompen. Het leverde nog niks op, terwijl Japan af en toe in de zestien wist te komen. Telkens kon een echt goed schot wel worden voorkomen door de Nederlandse verdediging. FC Twente-spits Joëlle Smits wist na 75 minuten eindelijk een schot af te leveren, maar die ging over het Japanse doel heen.

WK nog onzeker

Nederland staat met nog drie wedstrijden te gaan in de WK-kwalificiatie eerste in de poule, maar IJsland heeft twee wedstrijden minder gespeeld en kan met zes punten over de Leeuwinnen heen gaan. De nummer één gaat naar het WK, het land dat als tweede eindigt gaat naar de play-offs.