<
>
2021-22 UEFA Europa League, Groepsfase

MASH in Monaco voor PSV

PSV heeft een punt overgehouden aan de uitwedstrijd bij AS Monaco. In Stade Luis II eindigde het kabbelend duel in een passende 0-0. Na 10 wedstrijden hield PSV dus weer eens de nul. Staat tegenover dat Monaco voor de Eindhovenaren weer transformeerde tot een soort MASH, het beroemde legerhospitaal uit de stokoude tv-serie. Voor rust moest spits Yorbe Vertessen met een blessure naar de kant en na een uur viel ook Vinicius uit. De schade lijkt dus groter dan de opbrengst. In de groep heeft PSV ook niet heel veel aan dat ene punt. Al is alles nog mogelijk door het gelijke spel tussen Sociedad en Sturm Graz.

PSV begon in het prinsdom zonder aanvoerder Marco van Ginkel. Ook hij was al niet helemaal 100% fit en begon op de bank. Trainer Roger Schmidt gunde de Mexicaan Érick Gutiérrez zijn eerste start sinds 21 februari, toen hij ineens in de basiself opdook tegen Vitesse en 1 helftje meedeed. Opmerkelijk, dit seizoen viel 'Guti' 4x kort in. Hij speelde in totaal precies 52 minuten. Maar op de training laat hij het zien, verzekerde Schmidt vooraf.

Ook Armando Obispo raakte zijn plekkie kwijt. Geboren Monegask Olivier Boscagli zakte weer een linie en Philipp Mwene, normaalgesproken rechts- of linksback, fungeerde nu als 'halve 10' in het 4:2:2:2 systeem dat Schmidt hanteerde in het Stade Louis II. Ongetwijfeld om het gat in de defensie te dichten. Want Mwene is geen Götze, de man die hij op papier verving. De verkouden Duitse Weltmeister liet via Twitter trouwens weten dat hij er zondag misschien wel weer bij is tegen Fortuna Sittard. Ook Cody Gakpo en Noni Madueke waren er nog niet bij tegen Monaco, net als Davy Pröpper en Ryan Thomas.

Bij de Monegasken stond Myron Boadu in de basis. De oud-spits van AZ tekende voor het eerste kansje, pas na een kwartier. Hij kroop voor zijn Eindhovense bewakers, maar prikte naast. PSV noteerde nog een carambole waarna de bal via twee Braziliaanse hoofden (die van André Ramalho en Vinicius) op het dak van het doel belandde. Een vrije trap van Eran Zahavi mocht geen naam hebben en tot overmaat van ramp ging het enige lichtpuntje aan de kant van PSV: Vertessen, vijf minuten voor rust op het gras zitten. De volgende blessure diende zich aan. De Belg werd afgelost door Bruma.

Monaco wisselde in de rust maar liefst drie keer, of het daar aan lag weten we niet, maar in de eerste vijf minuten na rust telden we al bijna evenveel kansen als in de 45 ervoor. Zahavi schoot verrassend uit de draai en zag de bal net naast hobbelen en aan de overkant werd Boadu gelanceerd. Één op één met Joël Drommel kwam de keeper van PSV als winnaar uit de strijd.

Nog binnen het uur kon de volgende PSV'er om medische redenen inrukken. 't Schoot Vinicius in de hamstring. Doan kwam 'm aflossen. De aanvallers zijn nu wel zo' beetje op voor trainer Schmidt. Ondanks alle metingen die zijn staf op de selectie loslaat, ondanks de uitgekiende belasting puilt de ziekenboeg uit in Eindhoven. Nog geen vijf minuten later schoot de kramp erin bij Jordan Teze. Iemand die niet zoveel speelde en nu ineens snel twee wedstrijden achter elkaar. Hij kon wel door. 't Werd er allemaal niet beter op bij PSV. Het zwakke Monaco creëerde eigenlijk helemaal niets.

Tot na een dik uur Aurélien Tchouaméni vrij mocht koppen na een prima voorzet. De bal werd door Ramalho atletisch van de lijn gekopt. Ook PSV had een kwartiertje voor tijd nog zo'n bijna-momentje. Teze slingerde de bal scherp de 16 in. Maar Zahavi kwam één stapje te kort, waardoor het geschrokken weinige publiek in 't jetset-oord opgelucht weer ging zitten. De wedstrijd worstelde zich naar het einde. Steeds dreigde het gevaar van de tegentreffer, waardoor het gedoseerd aanvallen dik 90 minuten doorging. En als twee krachteloze aanvalslinies dat gaan doen, word het dus 0-0. Weten we nu.