<
>
2021 Afrika Cup, Groepsfase
  • Kelechi Iheanacho (30')

Nigeria in clash der giganten te sterk voor Egypte

Nigeria is uitstekend aan de Afrika Cup begonnen door mede-gigant Egypte te verslaan. De Super Eagles hielden de sterspeler van de recordwinnnaar, Mohamed Salah, onder bedwang en hadden aan een paar kansen genoeg om de drie punten te pakken: 1-0.

Super Eagles heersen

Het was een moeilijke openingsfase voor Egypte, dat hoop had op een betere afloop dan bij de vorige editie in eigen land. De groepsfase was toen appeltje eitje, maar in de eerste knock-out-ronde bleek Zuid-Afrika te sterk. In 2006, 2008 en 2010 pakte het land drie titels op rij, maar nu wil nationale held Mohamed Salah graaf zelf zijn land de titel bezorgen. Hij kreeg in een vrije spitsenrol gelijk vier man op zich. Ook de tegenstander kwam stroperig op gang. Gedoe met de ballen hield het scheidsrechterteam bezig, de een na de ander werd te zacht bevonden. De arbiters legden daarom meerdere keren het spel stil, wat de spelers aangrepen als drinkpauzes in het snikhete Garoua, waar het 35 graden was.

Het eerste gevaar in de wedstrijd kwam van de Nigeriaanse Moses Simon, die net te veel uitweek en in het zijnet schoot. Aan de andere kant presteerde Mostafa Mohamed hetzelfde. Nigeria, met de in Haarlem geboren William Troost-Ekong als aanvoerder en Sparta Rotterdam-sluitpost Maduka Okoye onder de lat, brak de wedstrijd open. De man op wie de hoop lag, Leicester City-aanvaller Kelechi Iheanacho, kreeg de bal op randje zestien voor de voeten en knalde de Super Eagles op voorsprong.

Egypte hapert

De drievoudig winnaar - voor het laatst in 2013 - wilde doorpakken, gooide het tempo omhoog en Taiwo Awoniyi dacht vlak na rust te scoren. De kopbal van de spits, na een knappe voorzet van rechtsback Ola Aina, ketste echter via de lat voor de lijn weg. De snelle buitenspelers en backs bleven opstomen en gevaarlijke voorzetten produceren, terwijl Egypte bijna niet in de vijandige zestien kwam. Eén keer wist Salah in de kleine ruimte een schotje te lossen, maar Okoye stond zijn mannetje. Invaller Chidera Ejuke (ex- SC Heerenveen) kreeg tot tweemaal toe de kans om de voorsprong te verdubbelen, maar hij stuitte in beide gevallen op doelman Mohamed El Shenawi.

Nigeria leidt nu in poule D, terwijl de andere tegenstanders nog tegen elkaar in actie komen.
Soedan - Guinee-Bissau is vanaf 20:00 uur LIVE te zien op ESPN.