<
>
2021 Afrika Cup, Groepsfase
  • Max Gradel (5')

Ivoorkust met geluk langs dapper Equatoriaal-Guinea

Ivoorkust is met een kleine zege op Equatoriaal-Guinea aan de Afrika Cup begonnen. De underdog maakte het de ploeg van Sébastian Haller en Ibrahim Sangaré zeker niet makkelijk, maar een heerlijke uithaal van aanvoerder Max Gradel was uiteindelijk genoeg voor de winst: 1-0.

Perfecte start

De zege kon Ivoorkust wel gebruiken, want het elftal stak in matige vorm na de vroege uitschakeling in de WK-kwalificiatie. Haller is sinds hij in 2020 toch nog voor de Olifanten koos op schot voor zijn land en vandaag speelde hij met de man die in de Eredivisie zijn rivaal is: Sangaré. Ajax en PSV treffen elkaar 23 januari, maar mocht Ivoorkust de knock-outfase bereiken, dan moeten de internationals de topper aan zich voorbij laten gaan. Eindhoven zal halverwege de eerste helft het hart hebben vastgehouden na een aanslag op de enkels van Sangaré, maar de middenvelder kon verder.

Even daarvoor was de wedstrijd al op heerlijke wijze opengebroken door Max Gradel, die er ook bij was toen de tweevoudig winnaar er met een gouden generatie in 2015 voor het laatst met de hoofdprijs vandoor ging. De ervaren aanvaller haalde van afstand verwoestend uit. Zonder de op doping betrapte keeper Sylvain Gbohouo en op de bank Wilfried Zaha, die regelmatig hoge ogen gooit in de Premier League bij Crystal Palace, lieten de Olifanten hun tegenstander niet kansloos. Sterker nog: In de eerste helft deed Equatoriaal-Guinea zes doelpogingen, Ivoorkust slechts één.

Ivoorkust onder druk

Haller, de topscorer van de Champions League en de Nederlandse competitie, werd maar moeilijk gevonden en leidde regelmatig ongelukkig balverlies in. Equatoriaal-Guinea, het Centraal-Afrikaanse staatje dat over zestien spelers uit de Spaanse competitie kon beschikken, bleef grote kansen missen. Vooral aanvoerder Emilio Nsue kon zijn ploeg in het zadel helpen, maar hij stuitte één op één op keeper Badra Ali Sangaré. Arsenal-aanaller Nicolas Pépé had de wedstrijd aan de andere kant in het slot moeten gooien, maar liet dat tot twee keer toe na.

Ivoorkust staat bovenaan in poule E, nadat titelhouder Algerije op een teleurstellend gelijkspel bleef steken tegen Sierra Leone.