<
>
2021-22 Pure Energie Eredivisie Vrouwen, Regulier seizoen
  • Jada Conijnenberg (11')
  • Maxime Bennink (36')
  • Cheyenne Van Den Goorbergh (75')
  • Pia Rijsdijk (78')
  • Nadine Noordam (38')
  • Stefanie van der Gragt (54')

Feyenoord is de baas in eerste vrouwen-Klassieker

De eerste Klassieker in het Nederlandse vrouwenvoetbal is een prooi voor Feyenoord. De Rotterdammers waren feller en scherper in de duels en effectiever voor doel dan Ajax. Al met al viel er niets af te dwingen op de 4-1 overwinning van de thuisploeg.

Een volgepakt Varkenoord diende als schouwtoneel voor het historische duel der aartsrivalen. Voor het eerst de vrouwen van Feyenoord tegen die van Ajax. Opgezweept door het gezang van 2.400 Feyenoord-fans en door een Rotterdams gekleurd rookgordijn had de wedstrijd alles weg van een klassiek schouwspel in een nieuw jasje. En het was Feyenoord dat daar het meest naar handelde.

Na elf minuten kwam de thuisploeg op voorsprong. Uit een corner van Annouk Boshuizen was het verdedigster en tevens hartsvriendin Jada Conijnenberg die de Rotterdammers aan de leiding schoot: 1-0. Maxime Bennink zette de Rotterdammers na 36 minuten op 2-0 nadat Pia Rijsijk door een klutssituatie vrije doortocht had. Twee minuten later maakte Ajax de aansluitingstreffer. Een snel genomen corner kwam bij Victoria Pelova terecht. De middenveldster zette de bal goed voor waarna Nadine Noordam kon zorgen voor 2-1.

Na rust explodeerde het duel. Ajax-verdedigster Stefanie van der Gragt werd met rood naar de kant gestuurd vanwege een natrappende beweging in de 54ste minuut op Rijsdijk en vanaf dat moment creëerde Ajax vrijwel niets meer. Feyenoord had over de hele linie het beste van het spel en de meeste kansen.

In de 75ste minuut was het Cheyenne van den Goorbergh die het maar eens van afstand probeerde en vanwege het natte veld kreeg Ajax-keepster Isa Pothof de bal daardoor op een klungelige wijze niet onder controle: 3-1. In hoeverre het duel nog niet was gespeeld was het de Rotterdamse Rijsdijk die drie minuten later aan alle onzekerheid een eind maakte met de 4-1. Dit na opnieuw goed drukzetten van de Rotterdammers.

In de slotfase kreeg Feyenoord ook nog eens een penalty, maar Boshuizen kreeg de bal ook in twee instanties niet in het net. Feyenoord klimt door de overwinning naar de derde plek op de ranglijst van de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. Ajax staat door de nederlaag op plek vijf.