<
>
2021-22 Eredivisie, Regulier seizoen
  • Loïs Openda (6', 46')
  • Matus Bero (90'+7')
  • Thomas Buitink (90'+12')
  • Guus Til (29')

Openda schiet Vitesse met twee goals langs worstelend Feyenoord

Vitesse heeft thuis een zwaarbevochten zege op Feyenoord geboekt. Waar in het eerste uur niet te merken was dat de ploegen donderdagavond een zware Europese wedstrijd hadden gespeeld, bleek daarna de langste adem een belangrijk wapen in de strijd. Loïs Openda werd de grote man, zijn doelpunten waren genoeg voor drie punten: 2-1.

Foutenfestival

Vitesse, zonder doelman Markus Schubert en spits Nikolai Baden Frederiksen, zorgde voor een vermakelijke openingsfase en bracht de Gelredome al vroeg in een feeststemming. Loïs Openda ontfutselde een slapende Marcos Senesi de bal, waarna de buitenspeler doelman Justin Bijlow omspeelde en de openingstreffer maakte. Even later moest de Argentijnse verdediger het veld ruimen voor Lutsharel Geertruida.

De thuisploeg bleef druk uitoefenen op het stroef beginnende Feyenoord en wist via kansen van Maximilian Wittek de voorsprong bijna uit te breiden. Toch wisten de Rotterdammers, die met Fredrik Aursnes begonnen ten koste van aanvoerder Jens Toornstra, binnen een half uur de stand gelijk te trekken. Rechtsback Marcus Pedersen kapte naar binnen een legde de bal op het hoofd van Guus Til, die binnenkopte. Feyenoord nam het inititatief over, maar Bryan Linssen en Guus Til mistten grote kansen.

Vermoeide ploegen

Openda had in de tweede helft slechts 28 seconden nodig om Vitesse weer op voorsprong te zetten. De belg kreeg geen weerstand bij een diepe bal en schoof de bal voor de tweede maal langs Bijlow. De krachten vloeiden aan beide kanten weg en daarom probeerde Arne Slot het tij te keren met invallers Toornstra en Cyriel Dessers.

Vitesse wist de snelheid uit de wedstrijd te halen en alles enorm te vertragen. Ook de 15 minuten extra tijd was niet genoeg voor Feyenoord om een punt uit het vuur te slepen. In die tijd pakte Vitesse zelfs nog twee rode kaarten. Matus Bero kreeg zijn tweede gele en Thomas Buitink moest het veld verlaten na een overtreding op Orkun Kökçü.

49 minuten zuivere speeltijd

Vitesse kruipt met 13 punten het linkerrijtje binnen. Door de verliespartij liep Feyenoord (15 punten) de kans mis om zich, met een wedstrijd minder gespeeld, een punt achter koploper Ajax te stallen. Een excuus voor de ploeg van Slot: in de wedstrijd van 105 minuten lang bleef de zuivere speeltijd haken op 49 minuten.