<
>
2021-22 Eredivisie, Regulier seizoen
  • Cyriel Dessers (90'+2')

Dessers opnieuw matchwinner met goal in 92ste minuut

Feyenoord versus AZ is normaal gesproken een affiche waarbij het telraam erbij moet worden gepakt. Beide doelmannen hadden weinig interesse om dat deze editie toe te laten, waardoor er lang geen goal op het scorebord stond, maar slecht de brilstand. Opnieuw was Cyriel Dessers het goudhaantje voor de Feyenoorders. De Belgische Nigeriaan maakte in de 92ste minuut de enige treffer, waardoor Feyenoord met 1-0 won.

Het tactische speelplan van de thuisploeg viel meteen op zijn plek. Hoog druk zetten, en vooral wanneer Jordy Clasie, na Dirk Kuyt en Rick Karsdorp nog altijd de duurst verkochte Feyenoord-speler ooit, aan de bal is dat tempo nog een tandje opschroeven. Na elf minuten verkreeg Bryan Linssen op die manier een niet te missen kans. In De Kuip, die voorlopig lijkt te blijven staan waar die staat, passte hij Feyenoord-spits Bryan Linssen in. De Limburger kon zich zo opendraaien naar Peter Vindahl Jensen, maar de AZ-keeper liet zien waarom de succesvolle Kasper Hjulmand hem – ondanks enige kritiek - heeft opgeroepen voor de Deense nationale ploeg en redde keurig.

Paal Sinisterra
Daar bleef het niet bij namens de felle Rotterdammers. Luis Sinisterra is de laatste tijd de man in vorm in Rotterdam-Zuid en tegen AZ was hij niet te beroerd om dat te tonen. Na een plaagstoot in de eerste minuten dartelde hij nog geen veertig seconde na de reuzekans van Linssen naar binnen. De Colombiaan passeerde drie AZ-spelers op weg naar het doel, maar vond met zijn schot enkel het aluminium. Nog een teken aan de wand dat de formatie van Slot niet van plan was het rustig aan te gaan doen tegen AZ.

De Noord-Hollanders konden daar maar bar weinig tegenover brengen. AZ-spelers leken zich al dolend in een houten labyrint te begeven dat tekenen toonde van een termietenplaag. Pantelis Hatzidiakos gaf Guus Til nog voor rust nog een keer vrije doortocht tot Vindahl en het enige dat Feyenoord zich kon verwijten is dat de brilstand veel te lang op het scorebord bleef. Daar leek verandering in te komen toen Frederik Aursnes de bal na dertig minuten panklaar legde voor Til, die zijn achtste van het Eredivisie-seizoen tegen de touwen leek te schieten. Ware het niet dat de bal van Aursnes de doellijn al was gepasseerd.

Wedstrijd stilgelegd
In het laatste kwartier voor rust droop het energieniveau van Feyenoord lichtelijk af, waardoor AZ wat langer over de bal kon beschikken. Kansen leverde dat de ploeg van Jansen niet op, wel bij Feyenoord waar Sinisterra bijvoorbeeld een acrobatische omhaal tevoorschijn toverde. Genoeg voor een goal voor rust was het allemaal niet. Allard Lindhout zag vervolgens wel genoeg redenen het duel enkele minuten te onderbreken, gezien het aantal materialen dat op het veld lag wat er niet moest liggen. Owen Wijndal gooide een blikje terug het publiek in en was vervolgens de pisang bij het publiek in De Kuip.

Na rust leek AZ getergd om meer gevaar te produceren dan een uitglijdende Dani de Wit en binnen de minuut probeerde Vangelis Pavlidis een bal richting Justin Bijlow te koppen. Dat zou een startsein moeten zijn, maar Feyenoord was alles behalve onder de indruk. Twee minuten later was het Bryan Linssen die de thuisploeg met een pegel uit zijn linker op voorsprong schoot. Opnieuw werd de eerste Feyenoord-treffer afgekeurd en ditmaal was buitenspel daarvoor de reden.

Redding Bijlow
Hoe langer het duel voortduurde, hoe groter het besef bij Feyenoord indaalde dat er nog geen bekroning was voor het goede spel voor rust. Dat kwam tot zo ver dat AZ steeds meer het gevoel kreeg met de volle buit Zuid-Holland te kunnen verlaten. Invaller Tijjani Reijnders had na zeventig minuten zelfs de openingstreffer op zijn schoen, maar vond Bijlow op zijn weg. De sluitpost bleek goud waard voor zijn ploeg, want met nog twaalf minuten te gaan kwam een verre inworp terecht bij de onzichtbare Jesper Karlsson die met een hard schot zijn ploeg op voorsprong leek te zetten. Ware het niet dat Bijlow met het uiterste gedeelte van zijn been de bal via de paal achter de doellijn kreeg.

Een slotoffensief kwam er van de kant van Feyenoord. Zo kreeg Cyriel Dessers van dichtbij een enorme kans om na duels met Sparta en Union Berlin opnieuw matchwinner te worden voor de Rotterdammers, maar stapte over de bal op het moment dat hij hem in had moeten schieten. Karlsson zag zijn inzet aan de andere kant vervolgens een paar centimeter te kort komen om voor AZ beslissend te zijn. Met het aanbreken van de 92ste minuut waren alle ogen opnieuw gericht op Dessers. De invaller scoorde tegen PSV, N.E.C. en Sparta al in de 92ste minuut en daar kwam er weer een bij, want met de 92ste minuut was nog geen zes seconden oud of Dessers had hem weer in het net liggen. Sinisterra stuurde hem weg en met een van richting veranderd schot was het opnieuw raak voor de Rotterdammers: 1-0.