<
>
2021-22 Eredivisie, Regulier seizoen
  • Édgar Barreto (31')
  • Ali Akman (36')
  • Jamie Jacobs (17')
  • Roberts Uldrikis (52')
  • Alex Bangura (66')

Duel der revelaties is een prooi voor SC Cambuur

SC Cambuur mag zich in ieder geval tot zondag de nummer vier van de Eredivisie noemen. De ploeg uit de hoofdstad van Friesland won met 2-3 op bezoek bij het eveneens gepromoveerde N.E.C., dat elke keer als dit seizoen het op achterstand heeft gestaan uiteindelijk verloor. Cambuur won voor de vierde keer op rij.

Hondenweer, kou en een lege Goffert. Drie voetbalfactoren die geen verwarmende functie hebben op een vrijdagavondwedstrijd, maar beide ploegen deden er alles aan om de kijker thuis te vertroetelen. N.E.C. was de betere ploeg in de openingsfase van de wedstrijd, maar dat het clubtopscorer Jonathan Okita miste moge duidelijk zijn. Kans op kans belandde in de handen van Sonny Stevens of naast het doel van de SC Cambuur-doelman.

De oudste voetbalwet ging daarna meteen op. Cambuur stoomde na 17 minuten op aan de linkerflank. Uiteindelijk was het de pijlsnelle flankspeler Issa Kallon die de bal voor gaf, Nick Doodeman die de bal panklaar legde voor clubtopscorer Jamie Jacobs, die vanaf een meter of acht de bal in het doel van Mattijs Branderhorst schoot: 0-1.

Barreto viert goal met zoon
N.E.C. bleef desondanks doorgaan met wat het bezig was. Magnus Mattsson haalde vorig seizoen het schavot 19 keer succesvol over voor het Deense Silkeborg, maar in Nijmeegse kledij lukte hem dat alleen in De Kuip. Tegen Cambuur had de Deense aanvaller voor rust wel drie keer kunnen scoren, maar dat verzuimde hij. Een andere Deen stond vervolgens aan de basis van de gelijkmaker namens de thuisploeg. Lasse Schöne gaf een corner indraaiend voor, waarna Édgar Barreto zijn hoofd knap tegen de bal zette en deze binnenvloog: 1-1. De eerste rake corner van N.E.C. dit seizoen en de eerste in de Eredivisie voor Barreto sinds 2007, en dus genoeg reden om dat moment te vieren met zijn zoon Matias.

In de 36ste minuut was het weer raak voor de thuisploeg. Een lange bal van Barreto leek een prooi voor Erik Schouten, maar de aanvoerder van de Leeuwarders raakte de bal volledig verkeerd, waarna doelpuntendief Ali Akman zorgde voor de 2-1 voor de thuisploeg. Na rust was het een andere cultspits die het doel wist te vinden. Robin Maulun mocht vanaf 27 meter aanleggen voor een vrije trap, schoot die vier meter naast het doel, maar omdat Akman de bal beroerde kwam deze via Branderhorst bij de Letse spits Roberts Uldrikis, die van dichtbij zorgde voor de gelijkmaker.

Bangura met de 2-3
Vervolgens was het Jordy Bruijn die - ook alweer zijn derde mogelijkheid - dichtbij een doelpunt was, na een mooie voorzet van Bart van Rooij. Maar opnieuw kwam N.E.C. niet op voorsprong. Cambuur kwam dat wel, voor de tweede keer op de avond. Opnieuw kon Branderhorst een inzet van een Cambuur-middenvelder niet klemmen. Ditmaal was het invaller Michael Breij die van ver uithaalde, waarna Branderhorst de bal voor de voeten van Alex Bangura bokste en de linksback van Cambuur faalde niet: 2-3.

Door de knappe winst van de ploeg van Henk de Jong staat Cambuur op plek vier in de Eredivisie. N.E.C. heeft vijf punten minder en bivakkeert op plek acht van de ranglijst.