<
>
2021-22 Eredivisie, Regulier seizoen
  • Dusan Tadic (36')

Koploper Ajax legt bal bij concurrenten na minimale zege op Het Kasteel

Pro Shots

Ajax heeft vanmiddag op bezoek bij Sparta met 0-1 weten te winnen. Op een moeizame middag in een wedstrijd die niet tot ontbranding kwam werd aanvoerder Dusan Tadic de matchwinner door de enige treffer van het duel voor zijn rekening te nemen.

De koploper van de Eredivisie schrijft er zo weer drie punten bij en legt de bal bij de concurrenten PSV en Feyenoord die later vandaag nog in actie komen. Ajax staat nu op 33 punten, PSV heeft er 30 en Feyenoord volgt met 28. De Eindhovenaren spelen vanmiddag om 16.45 uur tegen Heerenveen en de Rotterdammers nemen het om 14.30 uur op tegen FC Twente.

Geen Haller en Antony

Ajax-trainer Erik ten Hag moest noodgedwongen wijzigingen doorvoeren in zijn basiselftal. Sébastian Haller (ziek) en Antony (geblesseerd) waren namelijk niet inzetbaar vandaag. Hierdoor kregen de Brazilianen Danilo en David Neres een kans in de Amsterdamse voorhoede.

Defensief ingesteld Sparta

Henk Fraser koos vandaag voor een vijfmans verdediging en dit wierp zijn vruchten af in de eerste helft. Sparta speelde in een 5-4-1 formatie, waarmee het Ajax in het eerste deel van de wedstrijd goed van het eigen doel af. De 0-0 stand bleef daarom lang op het scorebord staan. Het was nota bene Sparta dat na zo'n achttien minuten bijna op voorsprong kwam. Vito van Crooij kreeg de opgelegde kans om de 1-0 binnen te schieten, maar hij plaatste de bal aan de verkeerde kant van de paal.

In de 24ste minuut een aderlating voor de Rotterdamse defensie, want doelman Maduka Okoye moest gewisseld worden. De Nigeriaanse international kwam eerder in het duel in botsing met Danilo en liep daarbij een blessure op. Benjamin van Leer, die Ajax in 2020 verliet voor Sparta, verving hem.

Ban gebroken

Het lukte Sparta dus lang om de poort van Het Kasteel dicht te houden, maar in de 36ste minuut moest het dan toch een tegentreffer incasseren. Ajax-aanvoerder Dusan Tadic was het eindstation van een Amsterdamse aanval en kon van dichtbij binnentikken. De assist kwam op naam van Danilo. Het bleef bij deze ene treffer in de eerste helft.

Spelbeeld onveranderd

In de tweede helft hetzelfde recept: Sparta verdedigt en Ajax is in balbezit zonder heel gevaarlijk te worden. De wedstrijd wil maar niet ontbranden en beide teams leken dat vandaag ook wel goed te vinden. Zo kreeg Sparta weinig doelpunten tegen en kon Ajax drie punten noteren.

Ondanks het sobere spel wachtte Ten Hag erg lang met zijn wissels. In de 80ste minuut vond zijn enige wissel plaats. Davy Klaassen kwam in het veld voor Danilo die vandaag niet wist te overtuigen. Eigenlijk wist niemand echt te overtuigen, waardoor er na negentig minuten een 0-1 eindstand op het scorebord stond.