<
>
2021-22 Eredivisie, Regulier seizoen
  • Magnus Mattsson (8')
  • Yorbe Vertessen (80')
  • Carlos Vinicius (90')

PSV pakt koppositie na zwaarbevochten overwinning bij N.E.C.

PSV heeft de uitwedstrijd tegen N.E.C. gewonnen. De Eindhovenaren zegevierde in de Eredivisie met 1-2 in een lege Goffert. PSV besliste de wedstrijd kort voor tijd. Invallers Maxi Romero en Carlos Vinicius waren goud waard voor de ploeg van Roger Schmidt. PSV pakt door de overwinning de koppositie in de Eredivisie.

N.E.C. en PSV begonnen de zestiende speelronde als de nummers elf en drie van de Eredivisie. PSV klimt bij een overwinning op N.E.C. naar de eerste plek op de ranglijst. De geplaagde Eindhovenaren kregen midweeks nog een flinke tik te verwerken. In de uitwedstrijd tegen Real Sociedad werd er met 3-0 verloren. PSV eindigde daarmee op de derde plaats, wat uitschakeling in de Europa League betekende. De ploeg van Roger Schmidt heeft zich wel geplaatst voor de tussenronde van de Conference League.

PSV trad zondagavond in een gewijzigde basisopstelling aan. Marco van Ginkel keerde terug in de basis, de Mexicaan Érick Gutiérrez begon daarom op de bank. Rechts in de verdediging gaf Schmidt de voorkeur aan Jordan Teze boven Philipp Mwene. In vergelijking met donderdag was het basisteam van PSV op nog een plek gewijzigd. Carlos Vinícius stond in de punt van de aanval, Ritsu Doan zat op de bank.

N.E.C. trad verrassend aan in een 5-2-3 formatie en wijzigde de basiself op twee posities ten opzichte van de laatste wedstrijd. Rodrigo Guth en Calvin Verdonk mochten beginnen, wat ten koste ging van de geschorste Ivan Marquez en Ali Akman.

Blunder Drommel

Het was wat aftasten in het begin van de wedstrijd. Het spel golfde op en neer tot N.E.C. in de achtste minuut een vrije trap kreeg op zo'n 25 meter van het doel. Het leidde tot de openingstreffer van Magnus Mattsson. De vrije trap van Lasse Schöne werd dramatisch verwerkt door PSV-doelman Drommel en Mattsson was er vervolgens als de kippen bij om te score te openen.

Het balbezit was voornamelijk voor PSV, maar de hechte Nijmeegse defensie hield de zaak goed dicht. Na 41 minuten was het bijna raak voor PSV. Mauro JR deed een goede poging uit een vrije trap, maar Branderhorst bracht redding in de korte hoek. Het bleef eenrichtingsverkeer en PSV meldde zich meermaals bij de zestien van N.E.C., maar echt gevaarlijk werd het niet voor het doel van doelman Martijn Branderhorst.

Gouden wissels

Ook in de tweede helft was PSV veelvuldig in balbezit. Maar het was juist N.E.C. dat de eerste grote kans kreeg. Een aanval over veel schijven eindigde bij Jordy Bruijn, die uit de draai richting verre hoek schoot. Drommel was net op tijd om de 2-0 te voorkomen.

In de 62e minuut leek PSV de gelijkmaker te scoren. Uit een hoekschop werkte Sangaré de bal via de kluts binnen. De Ivoriaan stond echter in buitenspelpositie en na een check van de VAR werd het doelpunt afgekeurd.

PSV bleef aandringen en kreeg tien minuten voor tijd loon na werken. Invaller Yorbe Vertessen kopte raak met het hoofd uit een hoekschop. Het werd zelfs nog mooier voor de Eindhovenaren. Invaller Maxi Romero, amper drie minuten in het veld, gaf een fantastische assist en de Braziliaanse-spits Vinícius tikte binnen.

Door deze overwinning pakt PSV de koppositie in de Eredivisie. PSV leidt na zestien speelronden met 37 punten, Ajax en Feyenoord hebben allebei 36 punten. N.E.C. zakt een plekje en is de nieuwe nummer twaalf van de ranglijst.