<
>
2021-22 Eredivisie, Regulier seizoen
  • Eran Zahavi (4')
  • Mauro Júnior (24')
  • Cody Gakpo (28')
  • Carlos Vinicius (62')
  • Ritsu Doan (88')

Vitesse komt ook tegen PSV bijzonder zwak voor de dag

Aan de plotseling bijzonder zwakke serie van Vitesse kan na zaterdagavond een nieuw hoofdstuk worden toegevoegd. PSV kwam tegen de Arnhemmers geen moment in de problemen en speelde na een half uur al met de hand op de rem. Voor de ploeg uit de Gelderse hoofdstad zijn er serieuze vraagstukken over de defensie, want in de laatste vier wedstrijden incasseerde Vitesse zestien doelpunten. In de 18 wedstrijden daarvoor kreeg Vitesse 25 tegengoals. PSV boekte de grootste zege onder Roger Schmidt: 0-5.

Met elf tegengoals in de laatste drie wedstrijden was Vitesse-trainer Thomas Letsch maar wat blij dat verdediger Jacob Rasmussen zijn schorsing in de bekerwedstrijd tegen Ajax moest uitzitten. Zodoende was hij terug toen de nummer twee van de Eredivisie op bezoek kwam in Arnhem. Een defensieve baken van rust bleek hij niet. Nog geen vier minuten waren er gespeeld voor Noni Madueke - voor het eerst aan de start van een Eredivisie-duel sinds 16 oktober - een slalom inzette en langs drie Vitesse-verdedigers glipte alsof ze er niet stonden. Zijn eindpass vond Mario Götze, die Vitesse-keeper Jeroen Houwen voor het eerst testte, waarna de rebound voor de voeten van Eran Zahavi viel. De Israëliër maakte voor een leeg doel zijn eerste Eredivisie-doelpunt in meer dan 100 dagen.

Gakpo blinkt uit met Madueke
Houwen hield vervolgens verschillende keren zijn doel schoon. PSV drong aan via Cody Gakpo, Zahavi en Madueke, maar verzuimde om het duel al binnen twintig minuten op slot te gooien. Dat lukte wel na 24 minuten. Gakpo was voor de twaalfde keer dit seizoen aangever op een doelpunt. Dit keer zag hij Mauro Júnior - de enige wijziging van Roger Schmidt in de basis - aan de linkerflank vrijlopen en bij gebrek aan een betere optie schoot de Braziliaanse linksback op doel. Houwen kreeg zijn scheenbeen tegen de bal, maar dat bleek niet genoeg om daadwerkelijk te keren: 0-2.

Vier minuten later was het duel gespeeld. Een dubbele een-twee met Götze bracht Madueke in staat om de dubbele mandekking te omspelen en met een harde lage voorzet vond hij aanvoerder Gakpo. De Eindhovenaar schoot van dichtbij zijn twaalfde doelpunt in alle competities dit seizoen binnen: 0-3. Vitesse bracht eigenlijk geen moment de klasse die ze begin eerste seizoenshelft op de mat konden leggen. PSV-doelman Joël Drommel, die de concurrentiestrijd voorlopig gewonnen lijkt te hebben ten koste van Yvon Mvogo, hoefde amper in actie te komen.

Afstraffing
Na rust veranderde er weinig aan het spelbeeld. PSV had controle, Vitesse was niet bij machte om daar iets aan te veranderen. Na iets meer dan een uur voetballen kwam daar vervolgens ook nog eens een vierde treffer bij. Een hoekschop van Gakpo werd weggewerkt, waarna rechtsback Phillipp Mwene de bal op geweldige wijze terug in de zestien bracht. Zowel Ibrahim Sangaré als invaller Carlos Vinícius konden door onoplettendheid bij de Eindhovense defensie op Houwen af. De Ivoriaan was niet egoïstisch en stelde de Braziliaan in staat om voor open doel zijn vijfde Eredivisie-treffer van het seizoen te maken: 0-4. Daar kwam in de 88ste minuut er nog een bij. Ritsu Doan werd aangespeeld door mede-invaller Joey Veerman en schoot niet al te hard vanaf de rand van de zestien. Voor Houwen desondanks geen optie om te keren: 0-5.

PSV revancheerde zich zodoende van de 1-2 thuisnederlaag tegen AZ van vorige week en verkleint het gat met koploper Ajax tot drie punten. De Amsterdammers komen zondag in actie tegen FC Twente. Vitesse blijft op plaats zes, aangezien FC Utrecht als nummer zeven van de competitie vrijdagavond al verloor van Heracles Almelo.