<
>
2021-22 Eredivisie, Regulier seizoen
  • Iñigo Córdoba (18')
  • Philippe Rommens (45'+3')
  • Steven Berghuis (64')

Go Ahead stunt tegen Ajax en brengt spanning in de Eredivisie helemaal terug

Go Ahead Eagles heeft tegen Ajax de drie punten in eigen huis weten te houden. Twee goals voor rust van Córdoba en Rommens werd de koploper fataal. Na rust deed Berghuis nog wel wat terug, maar de Amsterdammers waren niet bij machte om door de Deventerse muur te voetballen. Zo is het Ajax voor de tweede keer niet gelukt om te winnen van de promovendus. Eerder hield Go Ahead Ajax in Amsterdam op 0-0.

In de Johan Cruijff ArenA wilde de bal er met geen mogelijkheid in voor Ajax. In de Adelaarshorst is de wedstrijd nog maar net begonnen of ‘mister 1-0’ maakt zijn reputatie weer waar. De kopbal van Davy Klaassen belandt van dichtbij op de lat. Na achttien minuten is het Go Ahead Eagles dat brutaal de leiding pakt in de wedstrijd. Iñigo Córdoba wordt vrijgespeeld aan de rechterkant en komt naar binnen. Via het been van Daley Blind ploft de bal bij de tweede paal binnen en staat de thuisploeg op een 1-0 voorsprong.

De ploeg van Kees van Wonderen maakt het bij balbezit Ajax heel erg compact, maar durft bij tijd en wijlen ook wat druk vooruit te geven. Ajax heeft moeite om door de vrijwel gesloten defensie te voetballen. Op slag van rust is aanvoerder Luuk Brouwers heel dichtbij een verdubbeling van de score, maar Onana kan zijn harde inzet keren. Met nog een halve minuut te spelen in de extra tijd komen de Eagles dan toch nog op een 2-0 voorsprong. Philippe Rommens kan na een mislukte inzet van Brouwers vrij voor Onana binnen schieten.

In de tweede helft heeft Go Ahead de zaakjes goed op orde. Het duurt tot aan de 64e minuut totdat Ajax de aansluitingstreffer maakt. Gerrit Nauber krijgt de bal verkeerd op zijn hoofd na flink duel met Haller. Steven Berghuis profiteert daarvan en kan vanaf drie meter vrij binnen knikken. Het is voor Berghuis zijn eerste treffer in Deventer. In de tachtigste minuut is invaller Danilo met een kopbal dichtbij een gelijkmaker, maar zijn poging gaat rakelings naast. Het slotoffensief start tien minuten voordat de officiële speeltijd verstrijkt, maar het doel van Andries Noppert komt niet echt in gevaar.

Door de overwinning van PSV eerder op deze middag is het gat nog slechts twee punten. Het is de eerste nederlaag sinds 12 december, toen het ook met 2-1 verloor van AZ. De Deventenaren kunnen de punten goed gebruiken. Zij klimmen een plek op de ranglijst en staan nu twaalfde met 26 punten. Beide ploegen spelen midweeks voor de halve finale van de TOTO KNVB Beker. De Eagles spelen thuis tegen PSV. Ajax gaat op bezoek bij AZ.