<
>
2021-22 Eredivisie, Regulier seizoen
  • Gervane Kastaneer (51')
  • Daishawn Redan (86')
  • Vangelis Pavlidis (81')

PEC Zwolle stunt tegen AZ in slotstuk van speelronde 29

PEC Zwolle wist zondagavond in eigen huis te stunten tegen AZ. In een prachtig decor dat – ondanks de temperaturen – wat deed denken aan zomeravondvoetbal wist hekkensluiter PEC Zwolle te stunten tegen AZ. Na een teleurstellende eerste helft en een stuk vermakelijkere tweede gedeelte, wisten de Zwollenaren te stunten tegen AZ. Het werd 2-1.

Kolderiek moment
Voetballend hadden de ploegen nog weinig laten zien als er na zeven minuten wel een heel kolderiek moment plaatsvindt. PEC Zwolle-doelman Kostas Lamprou moet van scheidsrechter Allard Lindhout zijn tenue omwisselen. Zijn zwarte shirt zou teveel op het uittenue van AZ lijken. Het is een raadsel waarom de arbitrage dit niet vooraf aan de Griekse doelman meedeelde.

Zonder dat het grote kansen opleverde was het eerste kwartier het kijken meer dan waard met ploegen die volop strijd leverde. Naar mate de eerste helft vorderde zakte het niveau steeds meer in. Het leek erop dat zowel PEC Zwolle als AZ naar de rust snakte. Al met al een teleurstellende eerste vijfenveertig minuten.

Tweede helft
De eerste minuten na rust begonnen levendig waardoor de hoop op wat meer vermaak groeide. Zo kreeg namens de bezoekers Jesper Karlsson een kans, maar hij schoot een half metertje voorbij de verre hoek. Een minuut later gaf namens de thuisploeg Djavan Anderson een voorzet op Kastaneer, maar hij kopte naast. Deze misser maakte hij na 51 minuten voetballen meer dan goed: opnieuw een voorzet van Anderson waarbij nu het vizier van de spits wel goed afgesteld stond: 1-0!

Het doelpunt zorgde ervoor dat de tweede helft veel leuker was dan het eerste gedeelte van de wedstrijd. AZ ging op zoek naar de gelijkmaker maar kansen werden niet benut door Jordy Clasie, Pantelis Hatzidiakos en Karlsson. Kastaneer was aan de andere kant ook dichtbij zijn tweede treffer van de avond, maar doelman Peter Vindahl bracht knap redding. Het was uiteindelijk Vangelis Pavlidis die de verdiende gelijkmaker wist te maken voor AZ.

De daaropvolgende slotfase was zeer vermakelijk en PEC Zwolle wist zelfs nog te scoren. Een prachtig afstandsschot van Daishawn Redan leverde de thuisploeg drie zeer belangrijke punten op.

Gevolgen
AZ lijkt door deze nederlaag plek drie even uit het hoofd te moeten zetten. PEC Zwolle klimt naar plek zestien en pakt drie heel belangrijke punten in de strijd tegen degradatie. PEC Zwolle weet wel dat concurrenten Sparta Rotterdam en Fortuna Sittard nog een wedstrijd tegen elkaar tegoed hebben en Sparta nog zes minuten een voorsprong verdedigt tegen Vitesse.