<
>
2020-21 Dutch Eredivisie Promotion/Relegation Playoffs, Finale
  • Sydney van Hooijdonk (70')
  • Cas Odenthal (26')
  • Jonathan Okita (89')

N.E.C. na thriller terug in Eredivisie

Pro Shots

N.E.C. is na vier jaar terug op het hoogste niveau. De Nijmeegse ploeg keerde terug in de Eredivisie na een zenuwslopende zege op NAC Breda in de finale van de Keuken Kampioen play-offs. Jonathan Okita werd de promotieheld met een late winnende goal: 1-2. Het is de ultieme revanche voor N.E.C. dat in 2017 degradeerde na een nederlaag op eigen veld tegen...NAC.

N.E.C. eindigde in de competitie slechts als zevende, maar was in de play-offs superieur. Na zeges op Almere City (4-0) en Roda JC (3-0) moest ook NAC, dat nog tot de laatste Keuken Kampioen Divisie-speelronde streed om directe promotie, eraan geloven.

Okita en Odenthal promotiehelden

N.E.C. opereerde opnieuw vanuit een gesloten defensie en kon aan dat strijdplan blijven vasthouden na de 0-1 van Cas Odenthal. De 20-jarige verdediger, een 'kind van de club', kopte in de 26ste minuut raak na een vrije trap van Jordy Bruijn en een inschattingsfout van NAC-doelman Nick Olij.

De tegentreffer dwong de thuisploeg tot meer aanvallende drang, toch greep NAC-trainer Maurice Steijn in de rust nog niet in. Zowel Mario Bilate als Sydney van Hooijdonk moest nog toekijken hoe Lex Immers de spitspositie innam.

Ook zonder 'echte spits' begon NAC al meer druk te ontwikkelen op het N.E.C.-doel. Toen Bilate en publiekslieveling Van Hooijdonk er nog bij kwamen konden de Nijmeegse bezoekers de pressie niet meer weerstaan. Na een goede voorbereidende actie van Robin Schouten tikte Van Hooijdonk de 1-1 binnen.

Het leek een kwestie van tijd tot de 2-1 zou vallen voor de dominante thuisploeg, maar de goal viel aan de andere kant. Jonathan Okita werkte op zeer fraaie wijze de bal binnen na een voorzet van Souffian El Karouani. Okita was dé held van N.E.C. tijdens de play-offs, hij scoorde vier keer in drie duels.

De Nijmeegse club kan zich mede met een financiële impuls van Marcel Boekhoorn gaan opmaken voor de Eredivisie. Voor NAC wacht nog een jaar Eerste Divisie.